23948sdkhjf

C.F. Møller vinder sygehus på nytænkning

Arkitektfirmaet C. F. Møller har sammen med Asplan Viak og Norconsult vundet en ny 10.000 m² sengebygning til Haraldsplass Sygehus i Bergen.
En helt ny slags sygehus. Sådan siger juryen om Arkitektfirmaet C. F. Møllers vinderforslag til en ny 10.000 m² sengebygning til Haraldsplass Sygehus i Bergen. Væk er de traditionelle sygehuskorridorer, der erstattes af åbne fællesarealer og effektiv logistik.

Haraldsplass Sygehus blev bygget i 1970 og har ca. 184 sengepladser. Den nye bygning på 10.000 m² giver sygehuset yderligere 108 sengepladser fordelt på tre etager. Dertil kommer et nyt underjordisk p-anlæg til ca. 400 biler.

Nybyggeriet skal ligge ved foden af fjeldet Ulriken og med Møllendalselven foran.

Nytænkning af gangarealer
Ulig traditionelt sygehusbyggeri er der ingen lange korridorer. Sengeafdelingerne ligger rundt langs to store overbyggede atrier, der danner rammen om to forskellige fællesarealer: Et offentligt ankomstrum med reception, café, butik og opholdsområde og et mere privat rum kun for patienter og deres gæster.

Atrierne trækker dagslyset ind i bygningen, hvor frodig beplantning med bambus i vandbassiner og et bed med græs, blomster og krybeplanter medvirker til et godt indeklima. Alle patienter har udsigt over dalen og byen, fordi nybygningen følger Møllendalselvens forløb og slår et knæk i facaden.

Passivhus-niveau
Projektet fremhæves også for at være meget miljørigtigt, bl.a. fordi facadearealet er lille i forhold til bruttoarealet. Ved at tage nye principper i brug for rumventilation og genbrug af spildvarme fra det eksisterende sygehus kan den nye sengefløj opnå passivhus-niveau.

Arkitektfirmaet C. F. Møller har vundet i samarbejde med Asplan Viak og Norconsult.

Fire hold gav deres bud på Nye Haraldsplass. De tre andre var: Origo Arkitektgruppe i samarbejde med Ratio Arkitekter, Link Arkitektur samt Narud Stokke Wiig Arkitekter og Planleggere.

Byggeriet forventes at gå i gang i løbet af 2014 og stå færdigt i 2015.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08