23948sdkhjf

Nedskrivninger koster dyrt hos Sjælsø

Ejendomsudviklerens netop offentliggjorte årsregnskab vidner om et samlet tab på lige under en milliard kroner i 2011.
- Meget utilfredsstillende.

Sådan lyder bestyrelsens vurdering af regnskabsåret 2011 i Sjælsø-koncernen – et år der sluttede med et svimlende underskud på -998 mio. kr. efter skat.

En væsentlig årsag til resultatet er nedskrivninger af goodwill, projektbeholdning og tilgodehavender for i alt 483 mio. på fortsættende aktiviteter. Hertil kommer afvikling af aktiviteter i Polen, der i 2011 har kostet 349 mio. kr.

Trods det store underskud understreger Sjælsø, at selskabet nyder god opbakning fra sine långivere. Der er efter statusdagen indgået aftale om finansiering af nogle aktiver, forlængelser af lån og ændringer af lånevilkår, der betyder, at Sjælsøs likviditet understøttes.

Sjælsø havde ved udgangen af 2011 en egenkapital på 656 mio. kr. De samlede likvide beholdninger til fri disposition udgjorde 90 mio. kr.

Fortsat fokus på likviditet og drift
I den nuværende markedssituation med lavere omsætning og indtjening har Sjælsø betydelig fokus på at optimere balance og likviditet, bl.a. ved gennemførelse af igangværende projekter og salg af projekterne i koncernens pipeline, hvorved Sjælsøs gældsforpligtelser og negative cash-flow fra driften reduceres.

Sjælsø har samtidig vedvarende fokus på at sikre den rette balance mellem kapacitetsomkostninger og forventet aktivitetsniveau. Som konsekvens af det økonomiske tilbageslag i 2011
iværksatte ledelsen medio 2011 yderligere tiltag for at reducere omkostningerne. Koncernens kapacitetsomkostninger er i 2011 reduceret med yderligere 18 procent og forventes også fremadrettet at udvise en faldende tendens.

Forventer bedre 2012
Sjælsø har i 2011 indgået salgsaftaler for 850 mio. kr., og det er lavere end forventet – både med hensyn til salgspriser og omfanget aftaler.

Afgørende for den utilfredsstillende udvikling har været fornyet finansiel uro og vanskelig adgang til finansiering, og disse faktorer ventes også at spille en rolle i 2012.

- Sjælsø forventer, at usikkerheden i den finansielle sektor og den økonomiske udvikling generelt set også i 2012 vil påvirke ejendomsbranchen negativt med et relativt lavt aktivitetsniveau til følge. Risikoen for lav vækst medfører, at virksomhederne er mere tilbageholdende med etablering af nye kontorfaciliteter, skriver ledelsen blandt andet i sin vurdering af det danske ejendomsmarked.

Generelt tror Sjælsø dog på øget aktivitet og en fortsat stabilisering af de finansielle forhold, og derfor forventer selskabet et 2012-resultat, der er bedre end 2011-underskuddet på -130 mio. kr. før skat og nedskrivninger på fortsættende aktiviteter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094