23948sdkhjf

Trio vinder de første cirkulære almene boliger - 60 boliger skyder op ved Aarhus

Sammen med Rum og Sweco har Torntoft & Mortensen vundet totalentreprisen på Circle House i Lisbjerg ved Aarhus, det første almene boligprojekt, der opføres efter cirkulære principper. De oplyser bygherren, Lejerbo, i en pressemeddelese. 

Når Circle House står færdigt i april 2023 vil byggeriet bestå af 60 boliger fordelt på to punkthuse i fem etager, et etagehus i tre etager og fire rækkehuse i to og tre etager. I alt udgør projektet 5.467 kvm etageareal. Entreprisesum er på 75 mio. kr. 

I udbuddet var fire hold med entreprenør. arkitekt og ingeniør prækvalificeret til opgaven. I spidsen for holdene stod CJ Group Aarhus, Raunstrup Byggeri, Q Construction og Torntoft & Mortensen fra vinderholdet. 

Vinderholdet har sammen videreudviklet det visionære udbudsmateriale til dets endelige udformning.

Fakta: Circle House

  • Verdens første almene boligbyggeri opført efter cirkulære principper
  • 60 boliger i Lisbjerg
  • I alt 5.467 kvm etageareal
  • Entreprisesum: 75 mio. kr.
  • Bygherre: Lejerbo
  • Bygherrerådgiver: Pluskontoret og GXN/3XN
  • Totalentreprenør: Torntoft & Mortensen
  • Arkitekt: Rum
  • Ingeniør: Sweco 

Udviklingen af Circle House-projektet er støttet af Realdania og MUDP og har involveret over 60 virksomheder fra hele byggeriets værdikæde med Lejerbo, GXN Innovation, Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, MT Højgaard og Statens Byggeforskningsinstitut i front. Skitserne til Circle House er tegnet i et samarbejde mellem GXN/3XN Arkitekter, Lendager Group og Vandkunsten.

– I vores tilbud har vi arbejdet dedikeret med at skabe innovative løsninger, der matcher projektgrundlaget og opfylder bygherres visioner. Nu glæder vi os til at fortsætte det gode samarbejde i realiseringen af byggeriet, siger Torben Bloch Nielsen, adm. direktør hos Torntoft & Mortensen, i meddelelsen. 

Vindernes løsninger skaber grobund samarbejde

Circle House bygger på konceptet design for adskillelse, det vil sige at bygningens dele kan skilles ad og genbruges.

Torntoft & Mortensen, Rum og Sweco har i deres tilgang til projektet blandt andet præsenteret innovative forslag, der ifølge bedømmelsesudvalget tilfører ekstra værdi til projektet. 

– Design for adskillelse er en vigtig forudsætning for cirkulær økonomi i byggeriet, hvor materialer i højere grad forbliver i værdikæden og genbruges. Det betyder konkret, at vi i projektet arbejder med at udfordre den måde, vi traditionelt bygger på, ved allerede fra start at designe byggerierne til fremtidig adskillelse, siger Christian Corydon, chef for Byggeri Østjylland i Sweco.

– Potentialet er, at vi senere hen både kan genbruge og genanvende, ligesom vi har muligheden for løbende at ændre og tilpasse byggeriet til nye behov, tilføjer han. 

Teamet har eksempelvis udfordret det konstruktive system ved at introducere en betonramme, der reducerer brugen af beton til et minimum og derved forbedrer byggeriets CO2-aftryk samt sikrer en nem genbygning og lang levetid. Af bedømmelsesrapporten fremgår det også, at projektløsningen tilfører et interessant perspektiv i forhold til øget viden om forskellige konstruktionsdetaljer – og dermed øget praktisk viden og erfaring om design for adskillelse. 

Fra demonstrationsprojekt til realisering 

Forud for udbuddet i totalentreprise er der foregået et stort udviklingsarbejder. Blandt andet med udarbejdelse af det første cirkulære udbudsmateriale, udarbejdelse og definitionen af nye standarder, den første lokalplan, der stiller krav om design for adskillelse og anvendelse af materialepas. Desuden er afholdt workshops og foredrag samt opført et demonstrationsprojekt, der testertestede de bagvedliggende tanker i praksis og der er indsamlet erfaringer fra hele branchen.

Byggeriet demonstrationsprojekt står på Gammel Køge Landevej i København. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11