23948sdkhjf

Her vil man finde trecifret millionbeløb til budgethul i nordjysk supersygehus

Byggeriet af det nye universitetshospital i Aalborg Øst har brug for at få tilført cirka 250 mio. kr. 

Nu er et udspil, der skal sikre en god luns af den ekstra finansiering ved at vente med udflytning af stråleterapien til det nye hospital indtil 2030, blevet præsenteret for Regionsrådet, skriver Region Nordjylland i en pressemeddelelse. 

Planen er at udskyde en en flytteudgift i størrelsesorden 100 mio. kr. ved at beholde strålebehandlingen på Aalborg Universitetshospital i den nyere del af det nuværende Sygehus Syd på Hobrovej i Aalborg til 2030.

– Vi er stadig udfordret på økonomien i projektet, og vi viser nu en vej til at finde de ekstra penge, der skal få budgettet til at hænge sammen, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S) i meddelelsen på påpeger, at politikerne skal have lejlighed til at drøfte planen mere detaljeret.

Ekstraudgifter på 600 mio.

Budgetoverskridelsen på 251 mio. kr., som den udskudte flytning skal være med til at dække, er kun den del, som Region Nordjylland ikke regner med at få dækning for.

Samlet er der således tale om ekstraudgifter på 600 mio. kr., men ifølge regionens prognose vil det være muligt at finde 350 af de 600 mio. kr. internt. Dels fra projektets likvide reserver på 147 mio. kr. Dels mener regionen, at projektets enterpriseforsikring vil dække omkring 200 mio. kr.

Regionsrådet skal træffe beslutning i juni.

En bunden opgave 

Siden efteråret 2020 har byggeriet været under skærpet tilsyn fra Sundheds- og Ældreministeriet, og der er lavet flere tiltag for at styrke projektet i den afsluttende fase. En af de bundne opgaver er at anvise ekstra finansiering til projektet, og det skal ske inden for Region Nordjyllands eget budget.  

Sidst i april blev der givet grønt lys til at benytte at flytte 84 mio. kr. fra den såkaldte apperaturpulje, der ikke var øremærket til bestemte indkøb, til budgethullet. 

Kort om projektet

  • Byggeriet af det ny universitetshospital i Aalborg Øst er inde i den afsluttende fase, og de første patienter skal efter planen tages imod i slutningen af 2022, 3. og 4. kvartal. Forventet fuld indflytning er i 2023. 
  • Kvalitetsfondsprojektet fik oprindeligt et tilsagn på 4,1 mia. kr. til at bygge et nyt hospitalskompleks i Aalborg Øst, der samler de to nuværende afdelinger i Aalborg. I 2020-priser er projektsummen 5 mia. kr. 
  • På onkologisk afdeling er de primære behandlinger stråleterapi samt medicinsk kræftbehandling (kemoterapi, immunterapi etc.). Medicinsk behandling gives i onkologisk dagafsnit, og stråleterapi gives i stråleterapien.

Den resterende del af den manglende finansiering finansieringen skal tilvejebringes via øvrige omprioriteringer på regionens anlægsbudget, lyder det fra regionen. 

Hvis der politisk er opbakning til at vente med udflytning, vil strålebehandlingen forblive på Hobrovej i Aalborg til 2030. Kirurgiske indgreb i kræftbehandling flytter forinden til det ny hospital i Aalborg Øst, og det samme gør de onkologiske sengepladser. Efter planen skal også hæmatologi (leukæmi, knoglemarvskræft og lymfekræft) flytte til det nye universitetshospital i Aalborg Øst. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109