23948sdkhjf

Seks måneder mere til lukningstruet asfaltfabrik

Byrødderne i Allerød giver nu Pankas yderligere seks måneder til at foretage lugtobservationer på asfaltfabrikken i kommunen. Det skriver SN.dk

Tilbage i august forlængede politikerne et standsningspåbud mod fabrikken frem til december og gav samtidig Pankas til november til at foretage en tredje test af virkningen af lugtnedsættende tiltag på fabrikken.

Nu er der så udarbejde en ny rapport med lugtobservationer. Sagen er bare, at målingerne har vist sig ikke at være dækkende, da krav om afstande og vejrforhold ikke er opfyldt på alle tre lugtobservationsdage. Det fremgår det af dagsordenen fra mødet tirsdagens møde i Teknik, Erhverv, Plan og Miljøudvalget. 

Får et halvt år mere

Kommunens tekniske rådgiver, Teknologisk Institut, har set nærmere på rapporten og er kommet frem til, at Pankas i teorien lever op til kravene: 

"Sammenfattende er det Teknologisk Instituts vurdering, at hvis observationerne var udført i de ønskede afstande og vejrforholdene havde opfyldt metodens krav de pågældende dage, så ville resultatet for alle observationerne havde været mindre end 10 pct. og dermed opfylde Allerød Kommunes krav i påbuddet," fremgår det. 

For at give asfaltfabrikken mulighed for at lave nye, retvisende test af, om de lugtnedsættende tiltag på fabrikken virker, har politikerne valgt at suspendere standsningspåbuddet yderligere frem til den 31. maj 2022. Perioden tager højde for at virksomhedens produktion i vinterhalvåret typisk er reduceret, lyder det blandt andet om forlængelsen.

Trussel om erstatningskrav

Baggrund for forløbet med standsningspåbud og test er, at Allerød Kommune i december 2020 gav Pankas påbud om at gennemføre lugtreducerende tiltag og dokumentere deres virkning. Fristerne var her den 1. juli og den 1. august 2021.

Pankas opførte en inddækning, men sendte ikke den påbudte dokumentation om virkningen på lugtgenerne. Derfor udsendte kommunen et standsningspåbud 14. august i år. 

Pankas varslede derefter - som Licitationen – Byggeriets Dagblad dengang beskrev - et "betragteligt erstatningskrav" mod Allerød Kommune, hvis den "opretholder og håndhæver" forbuddet mod drift af Pankas' fabrik i kommunen, da det ifølge virksomheden vil betyde, at den må lukkes.  Herefter blev standsningspåbud så suspenderet, som det nu er blevet frem til udgangen af maj.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125