23948sdkhjf

Fremtidens Rigshospital er på plads

Et team med Aarhus Arkitekterne og 3XN i spidsen blev onsdag kåret som vinder af den prestigefyldte konkurrence om udbygning af Rigshospitalet.
Arkitektkonkurrencen om Rigshospitalets 76.000 m² store udvidelse fandt onsdag sin afgørelse.

Aarhus Arkitekterne bliver totalrådgiver og skal sammen med 3XN, Grontmij, Kristine Jensens Tegnestue samt Nickl & Partner fra Tyskland tegne de nye bygninger, der efter planen skal stå færdige i 2017.

Byggeriet af Det Nye Rigshospital vil bestå af en behandlingsbygning med over 300 nye ensengs-stuer, nye tidssvarende operationsstuer, et intensivafsnit, ambulatorier, billeddiagnostik og støttefunktioner som eksempelvis kontorer. Derudover bliver der bygget et nyt patienthotel, lokaler til administrationen og et P-hus.

- Det Nye Rigshospital bliver opført i en bæredygtig, tidssvarende arkitektur, hvor hensyn til patientsikkerhed, hygiejne, arbejdsmiljø og fleksibilitet i forhold til fremtidige krav og ønsker spiller en stor rolle. Vinderteamet har skabt en løsning, der gør forholdene for vores patienter og personale endnu bedre, end de er i dag, og det vil være med til at øge værdien af den højt specialiserede behandling, som Rigshospitalet tilbyder, siger hospitalsdirektør Torben Stentoft.

Taghaver til patienterne
Den kommende bygning er formet som en serie af foldede v’er kombineret med en tværgående færdselsakse. Det sikrer en effektiv og tidsbesparende logistik, hvor det er muligt for de ansatte at bevæge sig effektivt fra A til B uden forstyrrende gennemgang i patientområderne. Samtidig vil der blive opført taghaver til brug for både patienter og personale.

- Løsningen er meget fleksibel og fordelene for hospitalet er store med dette byggeri. Det vil få en positiv indvirkning på bl.a. plejepersonalets hverdag i sengeområderne, servicepersonalets muligheder for at komme rundt og ikke mindst imødekomme patienternes behov for ro og overskuelighed, siger projektdirektør for Rigshospitalets Byggeprojekt Henrik Eriksen.

Den foldede v-struktur giver rum til fem udvendige atrier, der vil fungere både som behagelige opholdsområder og som orienteringspunkter, der gør det enkelt at finde vej. Endelig sikrer bygningens form, at Nordfløjen bliver præget af masser af dagslys og udsyn til Fælledparken.

Helende arkitektur skal afkorte behandlingstid
Integrationen af bæredygtige bygningsløsninger skal sammen med grønne belægninger – ude som inde – skabe et grønnere Rigshospital.

- Målet er at integrationen af det grønne både ude og inde vil bidrage til et miljø, som virker helende på patienterne, og som også skaber et positivt fysisk miljø for de ansatte og de besøgende. Samtidig vil dette minimere negative miljøpåvirkninger, forklarer Kim Herforth Nielsen, partner og kreativ direktør hos 3XN.

Partner i Aarhus Arkitekterne, Mette Dan-Weibel, uddyber:

- De gode patientforhold vil understøtte behandlingen og bidrage til kortere indlæggelsestid. Funktionernes indbyrdes placering skaber korte afstande for personalet, og optimerer dermed den daglige drift.

For at tilpasse sig det omkringliggende byrum er Nordfløjen skaleret ned fra nordvest mod sydøst. Det betyder, at bygningen er højest oppe mod de eksisterende bygninger og Centralkomplekset, og lavest i retning mod Blegdamsvej, hvor bygningshøjden matcher de klassiske kar­rébebyggelser på den anden side af vejen. Facaden i glas og lys natursten er vinklet, så den er delvist selvskyggende og visuelt tilpasser sig områdets eksisterende bygningsfacader.

Udover opførelsen af Nordfløjen indeholder projektet udarbejdelse af områdets masterplan og opførelse af et nyt patienthotel og et parkeringshus.

FAKTA:
Adresse: Blegdamsvej, København N, Danmark

Bygherre: Rigshospitalet

Team: Aarhus Arkitekterne (totalrådgiver), 3XN (designansvarlig og arkitektonisk koncept), Kristine Jensens Tegnestue (landskabsarkitekt), Nickl & Partner Architekten (hospitalsfaglig arkitekt), Grontmij (ingeniørarbejde)

Størrelse: 76.000 m² (Herudover patienthotel (7.400 m²) og parkeringshus (17.000 m²)

Funktioner: Operationsstuer, sengeafsnit, administration, forskning & uddannelse, ambulatorier, radiologi.

Facade: Glas og Jura Gelb natursten

Etager: 9 (skalerer ned til 4)

Forventet bæredygtighedscertificering: BREEAM Excellent

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094