23948sdkhjf

Mange jobs i kloakering af sommerhuse

Bedre kloakering i sommerhusområder vil være til gavn for både miljøet og skabe tusindvis af nye arbejdspladser, vurderer Grontmij.
150.000 sommerhuse er i dag ikke tilsluttet offentlig kloak. Forurenet vand herfra er godt i gang med at forurene danske vandveje og grundvand. Kloakering af sommerhuse rundt i landet skabe både job og øget turisme. Samtidig vil det kunne hjælpe med at indfri målsætningerne i Vandplanerne.

- For en beskeden investering kan kommuner opnå stor miljøeffekt for pengene, og grundejerne får styr på den høje grundvandsstand, siger chefrådgiver Henrik Sjøstedt, Grontmij, om nedsivning i sommerhusområderne og belastningen på vandmiljøet.

Af de 150.000 sommerhuse, som ikke er kloakerede, vurderes det, at ca. 88.000 af dem ligger så tæt, at de forholdsvis nemt vil kunne vil blive kloakkeret over en årrække. Men det er de færreste kommuner, som endnu har indtænkt kloakering af disse områder i nærmeste fremtid.

- Det må derfor forventes, at det tager mange år, før vi ser de positive effekter. Og det er ærgerligt, for kloakeringen giver både mere beskæftigelse og et bedre miljø. Ifølge beregninger fra Grontmij, betyder de 88.000 sommerhuse uden kloakering en belastning for vandmiljøet på ca. 260 ton kvælstof og 90 ton fosfor årligt, som ledes til overfladevand og det øvre grundvand, siger chefrådgiver Henrik Sjøstedt, Grontmij.

Værdisikring og øget beskæftigelse
Som sidegevinst til miljøinvesteringerne i kloakker, får sommerhusene en bedre værdisikring af deres ejendom og Danmark som helhed får mere attraktive sommerhusområder, som bedre kan anvendes året rundt, uden begrænsninger pga. dårligt fungerende afløb og oversvømmelse af området.

Grontmij vurderer desuden, at kloakering af 88.000 sommerhuse vil give en direkte beskæftigelse svarende til ca. 4.000 stillinger. Samtidig skaber man afledt omsætning og beskæftigelse ved øget turisme, primært i yderområderne af Danmark.

Fakta:
Vandplanerne skal sikre renere vand i Danmarks søer, fjorde og åer - i overensstemmelse med EU's vandrammedirektiv. De 23 vandplaner viser, hvordan den samlede indsats for vandmiljøet skal fordeles i hele landet. Hver vandplan opstiller mål for, hvordan miljøtilstanden skal være i områdets søer, vandløb, kystvande og grundvand. Til hver vandplan er der knyttet et indsatsprogram, som beskriver, hvilken indsats og hvilke virkemidler der skal til for at nå de mål, som er opstillet i vandplanerne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.206