23948sdkhjf

Sidste del af typehusprojekt på skinner

Et storstilet eksperiment i Nyborg skal bane vejen for fremtidens CO2-venlige typehus. Realdania Byg står bag og søsætter nu de sidste to husbyggerier i projektet.
Realdania Byg opfører i det kommende år seks nabohuse i Nyborg, der hver især skal bidrage til at konkretisere de mange udfordringer, boligejeren står overfor, når der skal tænkes reduktion af CO2-fodaftryk i forhold til vores boliger. Det er nemlig ikke kun den energi, vi bruger i husene til varme og varmt vand, der er en udfordring. Også opførelsen, vedligeholdelsen og de løbende ændringer, vi laver på huset, sætter markante fodaftryk, når vi taler CO2-udledning.

Målet med de fem første eksperimenter i naboejendommene i Nyborg er at finde måder at reducere CO2-udledning på i specifikke faser og elementer, som ikke tidligere er undersøgt tilsvarende grundigt og enkeltvist.

Kommercielt bud på lille CO2-fodaftryk
Målet i det sidste projekt er at give et samlet kommercielt bud på at sikre det mindst mulige CO2-fodaftryk i et typehus. Det skal ske ved at indsamle og lære af resultaterne fra de fem første huse i Nyborg. Her vil de opnåede CO2-besparelser blive nøje afvejet i forhold til effekt og pris, så man populært sagt ved, hvad det har kostet at spare et kilo CO2 i hvert af de enkelte tilfælde; dvs. ved brug af genbrugsbyggematerialer, sparet vedligehold, længere levetid, eller ved at man som bruger har vist omtanke. Alle disse erfaringer vil blive udmøntet i et optimalt CO2-reduceret typehus, til samme økonomi som er standard i dag.

- Vi kan godt forstå, at mange boligejere synes, at der er langt fra klimaforandringer til deres hverdag. Og branchen er presset af at levere det, der efterspørges. Vores håb er, at konkrete eksempler kan være med til at bygge bro mellem forskning og virkelighed – mellem producenter og boligejere. Der er brug for begge dele for at komme videre, siger administrerende direktør i Realdania Byg, Peter Cederfeld.

Både under og efter opførelsen vil husene blive åbnet for offentligheden, så alle har mulighed for at se resultaterne tæt på. Det ventes at ske første gang, når det første hus, Upcycle House, står færdigt i efteråret 2012.

Fakta:
Energieksperimentet i Nyborg består af seks delprojekter, der tilsammen vil tilbyde et nuanceret og lærerigt blik på muligheder, løsninger og nødvendigheder for reduktion af enfamiliehusets samlede CO2-udledning.
- HUS 1: Upcycle House vil kigge på den CO2, som udledes, når vi bygger huse. Projektet vil se på, hvor langt man kan nå med genbrug. Derfor skal projektet finde og udvikle processer, så skrald eller ubrugelige produkter kan omdannes og genanvendes til nye byggematerialer med en højere brugsværdi, således at der – samlet set – forbruges mindre, når vi bygger huse.
- HUS 2 og 3: Det vedligeholdelsesfri hus er to eksempelprojekter, der vil kigge på at begrænse CO2-udledningen i forbindelse med vedligeholdelsen og levetiden af vores huse. Det ene skal samle og vise kendte og klassiske byggematerialer og metoder, det andet skal anvende den nyeste viden og teknik. Det vedligeholdelsesfri hus har to mål; dels at man som ejer ikke skal røre huset i en periode på mindst 50 år; det vil sige reelt vedligeholdelsesfrit, og dels at huset opnår en lang levetid på 150 år.
- Hus 4: Det Foranderlige Hus er et udviklingsprojekt, der vil interessere sig for at begrænse CO2-udledning i forbindelse med forandringer af vores huse, som er forårsaget af skift i æstetik, funktionelle behov eller teknologisk udvikling. Projektet vil afdække og søge at finde løsninger på en række af de forandringer, der typisk opstår, mens vi bor i husene.
- HUS 5: Kvotehuset vil interessere sig for at begrænse CO2-udledningen i forbindelse med den løbende brug af huset. Kvotehuset skal undersøge brugeradfærdens indflydelse på energiforbrug i en ejendoms driftsfase. Som redskaber anvendes gennemtænkt arkitektur, intelligent teknologi samt en max kvote for samlet CO2-udledning.
- HUS 6: MiniCO2 typehuset vil give et samlet bud på at sikre det mindst opnåelige CO2-fodaftryk i et typehus. Det skal ske ved at indsamle og lære af resultater og erfaringer fra Nyborg-projektets fem forudgående eksperimenter. Her vil de opnåede CO2-reduktioner blive nøje afvejet i forhold
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11