23948sdkhjf

3D-printer sig til tredobling af bundlinjen

Teknologien til at automatisere opførelse af nyt byggeri med robotter og 3D-print skæpper i kassen hos danske Cobod. Selvom firma ligger i et af de mindste lande i verden, har det udviklet sig til at være blandt verdens største leverandør af 3D-printere til byggeindustrien.

Udviklingen afspejler sig ordrebogen. I 2021 eksploderede omsætningen til 83,5 mio. kr. - en tredobling i forhold til 2020, hvor den i øvrigt var dobbelt så stor som i 2019. 

3D-printere over hele kloden

Selskabet blev stiftet af pionerer i 2017 og har siden leveret mere end 35 robot 3D-printere til kunder på alle verdens kontinenter bortset fra Australien.

På kundelisten er kæmper som GE Renweable Energy, Holcim og Peri.

Cobods stab voksede samtidig fra 30 til 80 ansatte fra 16 forskellige lande.

– Vi kan se, at omkostningerne til at bygge med 3D-print har krydset kurven for, hvad det koster at bygge med konventionelle metoder. Der indgår naturligvis mange parametre i sådan en sammenligning som eksempelvis omkostninger til materialer, behovet for armering, prisen for og tilgængeligheden af arbejdskraft, længden af byggeperioden, erfaringen hos dem der betjener printeren med mere, konstaterer Henrik Lund-Nielsen, stifter og managing director i Cobod, i en pressemeddelelse om udviklingen. 

– Vi oplever samtidig et voksende ønske om at bygge både billigt og bæredygtigt med lokale materialer, og det imødekommer teknologi- og materialeudviklingen indenfor 3D-print også, tilføjer direktøren, der med kolleger stod bag den første europæiske 3D-printede bygning.

Samarbejde med betonkæmpe

En af verdens fem største producenter af beton, Cemex, har valgt at samarbejde med Cobod om at udvikle en betonblanding, designet specielt til opførelse af robot 3D-printede bygninger.

Når eksempelvis en entreprenør bestiller en robot 3D-printer, får han en komplet pakke med både printer, beton blandemaskine og et sæt tilsætningsstoffer, der gør, at man kan lave en 3D printbar beton på baggrund af den cement, sand og grus, der findes i det pågældende område.

– Der er ved at ske den helt store revolution inden for 3D-print med beton, fordi man med generation 2.0 af kan source 99 procent af materialet lokalt, bare man har adgang til cement, sand og grus. Det siger sig selv, at der er store gevinster i dette, også i det grønne regnskab. Udgiften til beton reduceres typisk til en tiendedel af prisen sammenlignet med de mørtler, som blev anvendt med den nye teknologi i de første år, lyder det fra Henrik Lund-Nielsen.

Cobod International A/S
mio. kr. 2021 2020
Omsætning 83,5 25,1
Bruttoresultat  25,8 9,3
Resultat før skat 8,7 0,8
Årets resultat 7,0 0,7
Aktiver 69,7 20,0
Egenkapital 17,6 9,1
Gns. antal ansatte 40 20
Regnskabsåret blev afsluttet 31.12.2021.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093