23948sdkhjf

Fællesareal i opgangen – modulbygger på vej med næste byggeri i Amagers træ-bydel

Et enkelt fælleslokale i hjørnet af et boligbyggeri er godt, men ikke nok, mener indehaver af ONV Arkitekter, Søren Rasmussen, som står bag et kommende boligbyggeri med 103 lejligheder i Fælledby, et nyt boligområde med nogle tusind træboliger på Amager.

– Vores egne undersøgelser viser, at samvær og naboskab i boligbyggerier i høj grad opstår omkring ankomsten til vores bygninger. Det gælder trappeopgange og indgange i stueetagen og fra gårdrum. Vi ser derfor et stort potentiale i at udvide disse arealer, så de kan rumme mere plads til ophold og samtaler i hverdagen, uddyber han i en pressemeddelelse om det nye boligbyggeri.

Principperne er indarbejdet i det nye karrébyggeri, som vil indeholde både bofællesskaber og almindelige lejligheder, hvor fællesarealerne er tænkt sammen med indgange og opgange.

Scandi Byg er totalentreprenør på byggeriet, som er tegnet af ONV Arkitekter. Byggeriet forventes igangsat i 2023 med indflytning i midten af 2025.

Indgang i fællesrummet

Selve trappeopgangene er placeret inde i et centralt fællesrum, kaldet Nabolagshuset, hvor beboere skal bevæge sig gennem for at komme til og fra opgangene. Fællesrummet skaber på den måde plads til det tilfældige møde på vejen til og fra boligerne, samtidig med at det kan anvendes til større aktiviteter.

I forlængelse af Nabolagshuset etableres erhvervslokaler til for eksempel bagerbutik og café på hver side og med udgang til et tilstødende bytorv. Både nabolagshus og butikker har facade ud til bytorvet og vil være åbent for hele nabolaget.

Om Fælledbys boliger:

  • Der skal opføres 2000 boliger i Fælledby, heraf 500 almene boliger
  • Boligerne fordeler sig i tre separate nabolag med hver sit bytorv
  • Boligerne får direkte adgang til den bynære natur på Amager Fælled
  • Fælledby ligger 10 minutters gang fra metroen og med cykelstier lige til døren
  • Alle bygninger opføres af bæredygtigt træ i de bærende konstruktioner – cirka 80 pct. af byggeriet
  • De første lejligheder forventes udbudt midt i 2023 med indflytning i 2024 og fremefter
  • Fælledby får egen offentlige skole og to daginstitutioner i bydelen
  • En tredjedel af Fælledbys område – 60.000 kvm – etableres som bynære naturområder mellem de tre nabolag
  • Alle bygninger får åbne, grønne gårdrum i direkte forbindelse til naturen omkring

– De fysiske rammer omkring hverdagslivet i Fælledby skal designes på en måde, så de fremmer fællesskab og naboskab. I branchen oplever vi, at det er en efterspurgt kvalitet blandt boligsøgende og den primære driver for sammenhængskraft i nye bydele, siger Fælledbys adm. direktør Erling Thygesen.

Bofællesskab for flere generationer

22 af lejlighederne etableres som selvstændige bofællesskaber udstyret med en fælles ”forhave” i form af store, grønne altaner på hver etage, som deles af tre lejligheder per etage. Tanken med disse ”ankomstaltaner” er at give plads til altanhygge og samvær med naboen – dog med mulighed for at trække sig tilbage på sin egen del af altanen.

– Vi tror på, at flere har lyst til at bo sammen på tværs af generationer i familien – enten i den samme lejlighed, som er lidt større, eller i hver sin lejlighed overfor hinanden, hvor man deler fællesarealer. Det giver vores bofællesskaber mulighed for, siger Søren Rasmussen.

Gårdrummet i karréen er gennemskåret af en tværgående sti, hvor der skabes fire naturlige hjørnelokaler i stueplan ind til gården, som skal være fælleslokaler til yogastudie, værksted og lignende. Lokalerne er placeret side om side med opgange fra gårdsiden, hvor der etableres flere mindre udendørs fællesarealer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173