23948sdkhjf

Testanlæg til 200 mio. kr. på Falster - Niras undersøger, hvordan det skal gribes an

Alt hvad der gror i jorden, i havet og vokser i naturen rummer kæmpe uudnyttede potentialer. Det er kernen i testanlægget Baltic Plant Solution, der vurderes at kunne blive lige så stort for Danmark, som vindmølleeventyret har været det.

Inden arbejdet går i gang, skal Niras undersøge, hvordan alt omkring etableringen af anlægget, der forventes at koste 200 mio. kr., gribes rigtigt an. Det skriver Guldborgsund Kommune i en pressemeddelelse.

Anlægget skal fungere som en affyringsrampe for nye produkter, der bygger på øget værdiskabelse med biologiske ressourcer. For selvom teknologien til at lave eksempelvis ingredienser til fødevareindustrien af restprodukter allerede findes, så mangler der et testanlæg for raffinering af biomateriale til fødevarer og andre produkter, hvor danske og udenlandske virksomheder kan teste processerne og produktionen i fuld skala, inden de kommer i reel produktion.

På det kommende Baltic Plant Solution testanlæg kan virksomhederne afprøve, tilrette, forfine og gennemføre produktion af nye fødevareingredienser og andre produkter i et stort industrianlæg, inden de overfører produktionen til den virkelige verden og gør det til en forretning.

Om Baltic Plant Solution

  • Testanlægget Baltic Plant Solution er en del af en enorm satsning i Region Sjælland, det såkaldte Biosolutions Zealand
  • Biosolutions Zealand består af forskningsinstitutioner, videns- og uddannelsesinstitutioner, virksomheder, offentlige organisationer, Food & Bio Cluster Denmark og Erhvervshus Sjælland, der er tovholder for satsningen.
  • Biosolutions Zealand er et samarbejde, der skal sikre, at nye ideer inden for grøn bioteknologi kan blive til bæredygtige fuldskala virksomheder.
  • Testanlægget Baltic Plant Solution er det sidste trin på udviklingstrappen og det, der lige nu mangler i den samlede satsning. Partnerne bag Baltic Plant Solution er foreløbig Nordic Sugar, Crispy Food og Dansk Biokemi, samt Business Lolland-Falster og Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund – en del af Guldborgsund Kommune.
  • Midlerne til den indledede undersøgelsesfase af Baltic Plant Solution kommer fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og EU's REACT-program.

Første skridt i etableringen af anlægget er sat i gang med udarbejdelsen af et Feasibility Study, som Niras står for.

– Vi ser frem til dialogerne med alle parter i de næste måneder, og vi håber således, at feasibility studiet vil føre til en snarlig realisering af projektet i sin helhed, siger Erik C. Wormslev, Udviklingschef i den rådgivende ingeniørvirksomhed, i pressemeddelelsen. 

– Et sådant anlæg vil være en milepæl for mange nye produktioner til glæde for landbruget og industrien. Det vil samtidig føre til en mere optimal kaskadeudnyttelse af råvarer til gavn for miljøet og vores fælles fremtid, fortsætter han.

Ifølge investeringschef i Business Lolland-Falster, Steffen Lund, forventer man alene inden for den gren af bioraffinering, der handler om enzymer og mikroorganismer, en samlet global markedsværdi på knap 3.700 mia. kr. i 2026.

Sortering af biologiske byggeklodser

Ideen til et fuldskala-testanlæg er født hos virksomheden Nordic Sugar, som i flere år har luftet tankerne og mødt stor interesse blandt virksomheder både i Danmark og blandt vores nabolande.

Nu har Nordic Sugar og to andre virksomheder slået sig sammen med Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund og Business Lolland-Falster og tager ideen skridtet videre mod realisering. Når anlægget står klar, er det målet, at det skal kunne servicere virksomheder fra hele Danmark og fra eksempelvis Sydsverige og Nordtyskland – derfor navnet Baltic Plant Solution.

– Helt konkret skal der bygges et skalérbart produktionsanlæg, som meget firkantet sagt kan skille en plante eller andet biologisk materiale ad, så man kan udvinde proteiner, fibre eller andre funktionelle ingredienser produkter. Og måske også helt andre og endnu uudforskede muligheder, siger John Jensen, Head of New Opportunities hos Nordic Sugar. lda

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11