23948sdkhjf

Nyt tal: Rekordindtjening for andet år i træk hos rådgivere og ingeniører

Det har været et godt år for de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder. På brancheniveau ligger indtjeningen for andet år i træk rekordhøjt, viser Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI's Brancheundersøgelse for 2021 ifølge en pressemeddelelse fra organisationen.

Omsætningen i medlemsvirksomhederne landede sidste år på 13,9 mia. kr. Det er ny rekord og afspejler en samlet vækst i omsætningen på cirka 3,5 pct.

Byggeriet udgør fortsat den største volumen af FRI-virksomhedernes omsætning. Men væksten i 2021 er i særlig grad blevet trukket af en fremgang inden for energi-, industri- og procesrådgivning, herunder pharma.

Samtidig har branchen formået at fastholde den høje indtjening fra 2020. Beregnet i forhold til egenproduktionen blev 2021-overskudsgraden i FRI-virksomhederne på 7,3 pct. (EBIT).

– En brancheomsætning på 13,9 mia. kr. er et virkelig stærkt resultat, men sandheden er dog, at det faktisk er lidt lavere, end vi i FRI havde forventet i vores fremskrivninger for branchen, siger adm. direktør i FRI, Henrik Garver, i en kommentar til undersøgelsen.

– Baggrunden for det er, at eksporten af rådgivning fra Danmark er lavere end forudset. Det er dels en Corona-effekt, vi skal huske, at vi taler 2021, hvor der reelt gennem store dele af året var voldsomme rejserestriktioner, og dels kan vi se, at virksomhederne ændrer deres struktur.

Eksport eller datterselskaber?

Eksporten er faldet fra 2,5 til 2,4 mia. kr. grundet corona og rejserestriktioner, der udgjorde en væsentlig barriere for eksport af rådgivning. Samtidig er omsætningen i datterselskaber uden for Danmark øget med godt 3 pct. til 16,1 mia. kr. Eksport udgør 17 pct. af omsætningen i FRI-virksomhederne mod 19 pct. af omsætningen i 2020, og 20 pct. i 2019. Den samlede internationale omsætning i virksomhederne var på 18,5 mia. kr. i 2021.

– Det rejser spørgsmålet, om den relative nedgang i eksporten er et midlertidigt Corona-fænomen, eller om det er en mere blivende situation, hvor FRI-virksomheder i endnu højere grad internationaliseres gennem lokale datter- og søsterselskaber, fremfor gennem eksport af rådgivning fra Danmark, udtaler Henrik Garver.

Forsigtig optimisme

Henrik Garver ser det gode resultat – samt ikke mindst fordelingen af væksten – som en anledning til en forsigtig optimisme i forhold til den kommende periode:

– Vi ser ind i en usikker fremtid på den korte og mellemlange bane. Krig, inflation og forsyningskriser samt en Coronapandemi, der jo fortsat spøger i baggrunden, har, sammen med manglen på arbejdskraft, skabt usikkerhed, ikke mindst i byggeriet, som er en væsentlig sektor for mine medlemsvirksomheder. Det sænkede kommunale anlægsloft for 2023 bliver desværre en ekstra bremse, der øger usikkerheden yderligere, siger FRI-direktøren

– Derfor er jeg glad for, at langt de fleste virksomheder er kommet stærkt ud af 2021, det skaber en styrket robusthed for virksomhederne i en kommende svær periode. Men vigtigere er det, at jeg også allerede nu kan se, at der er fremgang inden for sektorer, der i mindre grad er påvirket af de samme faktorer som boligbyggeriet og det klassiske byggeri for offentlige kunder, fortsætter han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.123