23948sdkhjf

Her sætter man stor pris på 25.000 ton giftig beton fra Brøndby

Danmarks pt største nedrivningsprojekt er i gang på fem 16-etagers højhuse i Brøndby Strand. Projektet indeholder blandt andet 25.000 tons PCB-forurenet beton, som bliver sejlet til Holland. Og her glæder de sig over de mange ton beton.

Det skriver det almene boligselskab FA09 i en pressemeddelelse.

– Det er afgørende for os, at vi modtager byggeaffald, jord og så videre fra andre lande, for her i Holland mangler vi i høj grad de mineraler, som vi kan udvinde og nyttiggøre fra affaldet, forklarer Erik Vogelzang, der er manager for jordsanering hos Theo Pouw Groep i Holland, der modtager og renser den PCB-inficerede Brøndby-beton, i pressemeddelelsen.

– For eksempel har vi ikke særlig meget grus i vores undergrund, så det er en mangelvare, når vi for eksempel skal bygge nye veje, volde med mere, hvor man skal bruge store mængder af cement og beton, fortsætter han.

Et følelsesmæssigt punktum

Højhusene rives ned, fordi de indeholder for høje mængder af miljøgiftens PCB. En større gruppe beboere og fagfolk fra boligorganisationerne var for nyligt på studietur til Eemshaven i Holland for med egne øjne at se fabrikken, der forvandler højhusenes giftige beton til genanvendeligt grus.

– Det er imponerende, at det kan lade sig gøre. Og det giver da noget glæde at se, hvordan vores beton kan gøre gavn hernede, når vi nu desværre var nødt til at rive husene ned, for der var jo ikke et valg til sidst, siger Kai Dinesen, næstformand i Postfunkt Andels-boligforening (PAB), der har måtte rive to højhuse ned.

For beboerne fra afdelingen Rheumpark, der ejede de to første højhuse, der blev revet ned, havde besøget en helt særlig betydning.

– For os var turen til Holland lige så meget et følelsesmæssigt besøg, som det var et teknisk besøg. Vi har haft venner, der boede i husene, og det har været af stor sorg for mange, at man var nødt til at rive dem ned. Derfor er det for os også et punktum at se fabrikken og slutte den følelsesmæssige rejse, som beslutningen og nedrivningen også har været, siger Christian Bundgaard, afdelingsbestyrelsesformand i Rheumpark.

Fordampning ved 1050 c⁰

Entreprenørfirmaet Kingo Karlsen står nedrivning af fem højhuse. Fra nedrivningen startede i august 2021 og til nu, er de første syv skibe stævnet ind i fabrikshavnen i Eemshaven.

Når betonelementerne hejses ned fra højhusene i Brøndby, begynder rejsen mod nyttiggørelse i den hollandske byggeindustri. Først køres betonelementerne til miljøvirksomheden RGS Nordic på Amager. Her sorteres de for de største stykker af jern og andet byggeaffald, inden det for knuses af store maskiner og sejles med store fragtskibe til Eemshaven. Afhængigt af skibsstørrelsen kan hvert skib rumme 2.500-3.200 ton beton.

Når den rensede Brøndby-beton er kølet af, er den klar til at blive brugt igen.

Erik Vogelzang fra Theo Pouw understreger, at det er meget vigtigt, at de forskellige andre byggematerialer fjernes fra betonen, inden den skal bages. Dermed kan de sikre renheden og holdbarheden af den rensede beton, når den efterfølgende skal bruges igen i deres produktion af ny beton og bruges til bygge- og anlægsprojekter.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125