23948sdkhjf

Fremtidens Rigshospital kåret som verdens bedste

3XN og aarhus arkitekterne løb med prisen for bedste hospitalsprojekt i kategorien for kommende hospitaler under sidste uges World Architecture Festival.
Hundredvis af arkitekturprojekter fra hele verden konkurrerede i sidste uge om at vinde de prestigefyldte WAF-priser, som netop er blevet uddelt ved World Architecture Festival i Singapore.

Rigshospitalets Nordfløj af 3XN og aarhus arkitekterne har vundet prisen for bedste hospitalsprojekt i kategorien for kommende hospitaler. 3XN var nomineret i fem kategorier – det højeste antal nominering givet til én enkelt arkitektvirksomhed.

Et hospital med høj arkitektonisk værdi
Dommerne beskrev ifølge festivalens hjemmeside Rigshospitalets Nordfløj som ”et meget logisk design. Det ikke kun er funktionelt, men tager skridtet videre, og har også en høj arkitektonisk værdi”.

3XN’s partner og kreative direktør Kim Herforth Nielsen præsenterede projektet for dommerkomitéen og er glad for anerkendelsen:

- Med vores design af Rigshospitalets Nordfløj har vi introduceret et nyt formmæssigt greb, som dels skaber ro og omkring sengestuer og operationsområde, samtidig med, at det har en meget effektiv logistik. Det vil gøre det nemt at finde rundt og samtidig give tidsbesparelser for personalet. Yderligere har vi lagt vægt på at skabe en bygning, som forholder sig til sin placering i det centrale København. Bygningen er forholdsvis lav mod Blegdamsvej, hvor den således tilpasser sig beboelsesejendommene på denne anden side, og så har den grønne tage, der gør, at overgangen til Fælledparken er meget harmonisk.

Rigshospitalets Nordfløj
3XN og aarhus arkitekterne vandt arkitektkonkurrencen om udvidelsen af Rigshospitalet i maj 2012. Den 76.000 m2 store Nordfløj er karakteriseret ved en form som en serie v’er kombineret med en tværgående færdselsakse. V-struktur giver rum til 5 udvendige atrier, der vil fungere både som behagelige opholdsområder og som orienteringspunkter. Endelig sikrer bygningens form, at Nordfløjen bliver præget af masser af dagslys og udsyn til Fælledparken.

For at tilpasse sig det omkringliggende byrum er Nordfløjen skaleret ned fra nordvest mod sydøst. Det betyder, at bygningen er højest oppe mod de eksisterende bygninger og Centralkomplekset, og lavest i retning mod Blegdamsvej, hvor bygningshøjden matcher de klassiske karrébebyggelser på den anden side af vejen. Facaden i glas og lys natursten er vinklet, så den er delvist selvskyggende og visuelt tilpasser sig områdets eksisterende bygningsfacader. Integrationen af bæredygtige bygningsløsninger skal sammen med grønne belægninger både ude og inde skabe et grønnere Rigshospital. Projektet forventes at stå færdigt i 2017.

Rekordstort antal nomineringer til 3XN
Ved dette års World Architecture Festival var 3XN nomineret i hele fem kategorier, hvilket er det højeste antal nomineringer, der er givet til én arkitektvirksomhed. Udover Rigshopitalets Nordfløj var følgende projekter nomineret:

• Copenhagen Arena, Københavns nye multiarena, som skal står færdig i 2015. Copenhagen Arena blev nummer to i sin kategori og modtog særlig ros fra dommerne.

• Stadshuis Nieuwegein, et kultur- og rådhus i den hollandske by Nieuwegein syd for Utrecht.

• Revisions- og rådgivningsfirmaet KPMG’s nye hovedkontor på Frederiksberg.

• NOMA Lab, et eksperimenterende testkøkken til den københavnske michelin-restaurant, NOMA.

Fakta om World Architecture Festival
World Architecture Festival finder sted hvert år i oktober måned. Festivalen er verdens største arkitekturfestival og priserne er blandt de mest eftertragtede i arkitekturens verden. I løbet af festivalen, vil de knap 2000 deltagende arkitekter deltage i seminarer og diskussioner, samt overvære taler og prisuddelinger.

Vinderprojekterne udvælges af en jury bestående af internationalt anerkendte arkitekter fra hele verden. Festivalen har hidtil været afholdt i Barcelona, men i år blev den afholdt på Hotel og Konference Center Marina Bay Sands i Singapore fra 3.-5. oktober. Sidste år blev et andet dansk projekt præmieret ved festivalen, nemlig BIG’s boligbyggeri 8-tallet.


Fakta om Rigshospitalet
Adresse: Blegdamsvej, København N, Danmark

Bygherre: Rigshospitalet

Team: 3XN: Designansvarlig og arkitektonisk koncept, Aarhus Arkitekterne: Totalrådgiver, Nickl & Partner Architekten AG: Hospitalsfaglig arkitekt, Grontmij: Ingeniør

Funktioner: Operationstuer, sengeafsnit, administration, forskning & uddannelse, ambulatorier, radiologi.

Størrelse: 76.000 (Herudover: Patienthotel: 7.400 m2, Parkeringshus 17.000 m2)

Facade: Jura Gelb natursten og glas

Etager: 9 (skalerer ned til 4)
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094