Pia har været foregangskvinde i et mandefag: - Jeg har nok været lidt ekstra murer for at bevise, at jeg hørte til

En dag da Pia Skjøtt Larsen ankom til en ny byggeplads, blev hun bildt ind, at hun skulle køre videre til en nærliggende plads.
- Jeg begyndte bare at smide mine ting op på ladet, og satte mig op i førerhuset på den her lille lastbil. Som jeg skulle til at køre, kunne jeg se, at hele pladsen stod og kiggede på mig med en forventning om, at jeg ikke kunne finde ud af det, husker hun.
Kollegaerne på pladsen måtte dog hurtigt indse, at der ikke blev noget at more sig over, da hun uden problemer bakkede ud af pladsen.
Modstand gjorde hende ekstra stædig
Artiklen kunne være indledt med utallige eksempler fra Pia Skjøtt Larsen lange karriere i murerfaget. En branche hun i dag betragter lidt udefra som uddannelseskonsulent for murer-, stenhugger- og stukkaturfaget ved Byggeriets Uddannelser.
Som de mange dage, Pia Skjøtt Larsen har tilbragt på nye byggepladser, med en ring af mandlige kollegaer omkring sig, der skulle se, hvordan hun klarede sine opgaver. Eller de gange hun blev sat op i konkurrencer med sine mandlige kollegaer.
- Jeg har altid skulle bevise, at jeg kunne mit kram. Derfor er jeg altid mødt op på mine arbejdspladser med helt styr på mit værktøj og forberedt til tænderne, siger Pia Skjøtt Larsen.

Jeg har bare gerne ville bevise, at jeg hører til i branchen. Og det har da til tider været lidt anstrengende altid at skulle være så meget oppe på dupperne Pia Skjøtt Larsen, murersvend og uddannelseskonsulent hos Byggeriets Uddannelser
Den modtagelse formentligt nok har fået flere kvindelige kollegaer til at miste lysten til at være i branchen, men hos hende tændte den en særlig stædighed.
- Folk har altid bemærket, at jeg har et kæmpe konkurrencegen, men det har egentligt aldrig følt selv. Jeg har bare gerne ville bevise, at jeg hører til i branchen. Og det har da til tider været lidt anstrengende altid at skulle være så meget oppe på dupperne, fortæller Pia Skjøtt Larsen.
Et livslangt kærlighedsforhold til faget
Det er dog vigtigt for Pia Skjøtt Larsen at understrege, at hun elsker og altid har elsket murerfaget. For dets materialer, udendørsarbejde, frihed og fællesskab med kollegaerne.
En livslang kærlighed, der blevet født, da hun i 1986, som 18-årig, så en annonce for et udlandsophold i Mellemamerika, hvor man skulle bygge skoler til de lokale.
- Jeg kunne hverken tale spansk eller havde nogen erfaring med at bygge ting, men fordi jeg var en af ret få piger, der søgte om at komme med, fik jeg lov til at komme med, fortæller hun.

Selvom det egentlig lige siden folkeskolen havde været hendes ønske at blive tømrer, endte hun at bruge det halve år sammen med murerne. For at bevise sit værd knoklede hun hårdt og stod ekstra tidligt op. Det til trods var hun begejstret for oplevelsen. Hjemvendt til Danmark gik hun derfor murervejen.
Men efter to års rundtur til de københavnske murervirksomheder i forsøget på at lande en mesterlæreplads var hun ved at give op. Hun fik jævnligt kommentarer på sit køn, men ingen begrundede direkte deres afslag med det.
Han tog mig med i et lokale, hvor alle formændene sad ved et langt bord og spiste frokost. Til sidst var der heldigvis en, der rejste sig op og sagde, at han godt kunne tage mig. Pia Skjøtt Larsen, murersvend og uddannelseskonsulent i Byggeriets Uddannelser
I stedet søgte hun ind på EFG, der var datidens forholdsvis nyopstartede tekniske skole. Her fik hun hjælp fra inspektoren, der ringede et nærliggende firma og anbefalede hende.
Da hun mødte op i virksomheden, meddelte direktøren, at alle deres pladser til lærlinge desværre var helt fyldt op. Men det var Pia Skjøtt Larsen ikke klar til at acceptere.
- Jeg fortalte ham, at det har var min sidste chance, så jeg havde ikke tænkt mig at forlade hans kontor, før jeg havde fået en læreplads, fortæller hun og forsætter:
- Han tog mig med i et lokale, hvor alle formændene sad ved et langt bord og spiste frokost. Til sidst var der heldigvis en, der rejste sig op og sagde, at han godt kunne tage mig.
En familie, når man lukkes ind
Pia Skjøtt Larsen fik endelig chancen og kunne bevise, at hun sagtens kunne begå sig i branchen. Virksomheden fik samtidigt øjnene op for – som det ofte sker, når de har prøvet det, anfører hun - at kvinder sagtens kan begå sig. Kort tid efter kom der endnu en kvindelig lærling til. Og siden endnu en.
- Når jeg senere fortalte andre i branchen, hvor jeg var udlært, var folks reaktion ofte ”arh du kommer fra pigefirmaet”, fortæller hun med et let grin.

Fordi jeg elsker den verden, er jeg også blev ekstra ked af det, når folk ikke betragtede mig som en rigtig murer. Pia Skjøtt Larsen, murersvend og uddannelseskonsulent hos Byggeriets Uddannelser
Hun har ikke begået sig i ”pigefirmaer” siden, da hun kun i ét tilfælde siden har haft kvindelige kollegaer. Det har dog ikke i sig selv været et problem for Pia Skjøtt Larsen, der omtaler murerfaget som en varm familie med en særlig kultur. Derfor har dog også altid været et fællesskab, hun altid har fundet det værd at knokle for at blive accepteret i.
- Det er en særlig kultur og verden, som man deler med alle murere, man møder. Lige meget hvor det er. Eller om man er mester eller svend. Fordi jeg elsker den verden, er jeg også blev ekstra ked af det, når folk ikke betragtede mig som en rigtig murer. Derfor har jeg nok også været lidt ekstra murer for at bevise mit værd.
Flere forbilleder
I dag sidder Pia Skjøtt Larsen i Byggeriets Uddannelser som uddannelseskonsulent. Herigennem laver hun tiltag, hun håber kan inspirere flere kvinder, men hun håber også, at hendes personlige historie kan vise de nye generationer vejen. Hun peger dog på, at hvor hun i sin ungdom ikke for alvor havde nogle forbilleder, har de unge kvinder i dag flere at spejle sig i.
- Nu er det Boss Ladies, Gry Astrup, der har vunder DM i Skills tre gange, og andre, der får positiv opmærksomhed i medierne, siger Pia Skjøtt Larsen.

Med det er sagt, så snakker jeg også med masser af unge kvinder, der oplever de samme fordomme om deres evner og forventninger. At de føler, de skal kæmpe for at blive i branchen. Så vi er langtfra i mål endnu. Pia Skjøtt Larsen, murersvend og uddannelseskonsulent i Byggeriets Uddannelser
Udover den positive effekt af at kunne spejle sig selv i noget større diversitet i murerfaget, er det også hendes oplevelse, at håndværkerfagene generelt er blevet mere inkluderende.
- Jeg oplever generelt et samfund, hvor de yngre generationer har en langt mere tolerant holdning til deres medmennesker, siger hun før hun slutter:
- Med det er sagt, så snakker jeg også med masser af unge kvinder, der oplever de samme fordomme om deres evner og forventninger. At de føler, de skal kæmpe for at blive i branchen. Så vi er langtfra i mål endnu.