23948sdkhjf

Installationsbranchen klar med til job og væksinitiativer

Installationsbranchen er hårdt ramt af finanskrisen, manglende investeringslyst, benhård konkurrence og priserne er presset. Resultatet er, at beskæftigelsen i branchen er faldet.
Dansk El-Forbund, Blik- og Rørarbejderforbundet, Veltek – VVS og EL-tekniske Leverandørers Brancheforening og Tekniq Installatørernes Organisation skal derfor pege på behovet for at igangsætte jobskabende initiativer, der kan skabe fornyet vækst og beskæftigelse i branchen.

- Vi vil gerne kvittere for forhøjelsen af kommunernes anlægsloft, som der efter vores opfattelse er økonomisk råderum til. Men det er et tiltag, som vil have en begrænset effekt her og nu i installationsbranchen og bygge- og anlægsbranchen. Kommunerne skal først projektere, gennemføre udbud, vælge rådgivere m.v. og derfor går der en rum tid, før det omsættes til nye job, siger Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i Tekniq.

Genindfør målrettet BoligJobordning
Organisationerne finder det oplagt at satse på forslag, der dels her og nu kan skabe job i installations- og bygge- og anlægsbranchen, dels kan sikre investeringer i energieffektivisering i de private boliger, hvor der fortsat er et meget stort potentiale for at spare på energi og opdatering af boligens varmekilder til vedvarende energi, fjernvarme m.v.

Derfor foreslår organisationerne, at regeringen genindfører BoligJobordningen dog med den præcisering, at fradraget målrettes energieffektivisering og vedvarende energi.

- På den måde får vi stimuleret efterspørgslen efter installations- og byggeopgaver, som på kort sigt giver beskæftigelse og energibesparelser for kunderne, og som på lang sigt bidrager positivt til Danmarks energipolitik, siger Jørgen Juul Rasmussen, formand for Dansk El-Forbund.

Konkret foreslår organisationerne følgende:
- Genindfør BoligJobordningen, men målret fradraget til energieffektivisering og vedvarende energi.
- Sæt fradraget op til 50.000 kr.
- Fradraget bør ud over lønudgifter også omfatte fradrag for materialeudgifter.
- Fradraget bør udvides til at omfatte installationer og udskiftninger i sommerhuse.

Ordningen kan delvist finansieres via de 1,5 mia. kr., der årligt er afsat til energiselskabernes energispareindsats.

Vil sætte fornyet gang i investeringerne
– BoligJobordningen kan umiddelbart genindføres. Det administrative set-up er på plads, ordningen er nem for borgere og virksomheder at administrere, og kendskabet til ordningen er meget høj. Ordningen vil derfor have effekt og skabe job øjeblikkeligt. Hertil kommer, at en ny grøn BoligJobordning vil sætte fornyet gang i investeringerne i vedvarende energiløsninger, der helt gik i stå med justeringen af nettomålerordningen for solceller, argumenterer Willy Goldby, administrerende direktør i Veltek.

For at sikre en effektiv udnyttelse af midlerne bør der udarbejdes en positivliste over de energiinvesteringer, som er fradragsberettigede.

Fradrag skal står mål med investeringens størrelse
Fradraget ved den eksisterende BoligJobordning har vist sig at være så beskedent, at det ikke for alvor har betydning for forbrugernes investeringslyst i energieffektivisering og vedvarende energi. Det skyldes, at investeringerne forbundet med den slags opgaver ofte overstiger 100.000 kr.

Tekniqs undersøgelser viser endvidere, at boligejerne først anser en investering for interessant, hvis tilbagebetalingstiden maksimalt er på 5 – 8 år. Derfor er der behov for et fradrag, der står mål med investeringens størrelse og samtidig får tilbagebetalingstiden bragt ned.

- Installations- og byggebranchen har været meget hårdt ramt af krisen, og der er ingen tegn på, at det bundfrosne marked for nybyggeri tør op lige med det samme. Derfor vil det være fornuftigt at gøre det mere attraktivt for danskerne at investere i energirenovering af de private boliger – også i udkantskantsområderne, hvor der fortsat står fx mange gamle oliefyr, der skal udskiftes med vedvarende energiløsninger. Det mener vi, at dette forslag kan bidrage til, siger Max Meyer, formand for Blik- og Rørarbejderforbundet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094