23948sdkhjf

Minister begrænser kirkers ret til at blande sig i opsætning af vindmøller

Kirkernes mulighed for at gøre indsigelse mod vindmøller indskrænkes ned til 1.000 meter fra kirken. Det fremgår af et brev, som Kirkeministeriet har fremsendt til landets ti stifter

Kirkerne får væsentligt mindre at skulle have sagt, når vindmøller og solceller skal opstilles i nærheden af landets kirker. I dag har kirkerne ret til at gøre indsigelse, når nye vindmøller eller solcelleanlæg skal opstilles, men den ret bliver nu begrænset, viser et brev, som kirkeminister Louise Schack Elholm (V) har fremsendt til landets ti stifter.

Et brev, som Ingeniørens medie for energi, GridTech, er kommet i besiddelse af.

»Der fastsættes en almindelig afstandsgrænse på 1.000 meter for planlægning for vindmøller og solceller. For møller på 250 meter og højere fastsættes en afstandsgrænse på 2.000 meter. Stiftsøvrigheden vil inden for den pågældende afstand fra en kirkebygning have mulighed for at fremsætte indsigelse mod lokalplanlægning for solceller og vindmøller. Afstandskravet gælder ikke for planlægning for øvrige anlæg,« hedder det i brevet.

Kirkernes stifter landet har gjort brug af indsigelsesretten i ti tilfælde side 2017, fordi et vindmølleprojekt ifølge stiftsøvrigheden vil ødelægge udsynet til en eller flere kirker og dermed også kirkernes kulturarv. I alle tilfælde har afstanden mellem den pågældende kirke og de planlagte vindmøller været mellem 1,5 og 4,5 kilometer.

Ifølge brevet fra ministeren ændrer forslaget ikke ved, at det fortsat er en national interesse at »varetage indsynet til og udsynet fra kirkerne i landskabet«.

Ministeren oplyser i brevet, at lovforslaget forventes fremsat i Folketinget i efteråret 2023, hvor fastsættelsen af afstandsgrænsen for stiftsøvrighedens indsigelsesret vil indgå.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Kurator peger på to hovedårsager til entreprenørkonkurs
Malmos styrker ledelsen: Er hentet samme sted som direktøren
Underskud hos OBH: Sådan vil direktør gør firmaet til et af branchens bedste
Institut for Menneskerettigheder vil af med nøgenkalendere på arbejdet
Skanderborg på vej med hovedentreprise på børnehus til 50 millioner
Dropper kurator-krav efter Muffbygs konkurs
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Licitationen
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.094