23948sdkhjf

Teknikentreprenør lod vandet løbe: Alvorlig vandskade på hospitalsbyggeri

100 kubikmeter vand løb ud i Nyt Hospital Hvidovre, der risikerer yderligere forsinkelse

En omfattende vandskade risikerer nu at få konsekvenser for såvel tidsplan som økonomien i forbindelse med byggeriet af Nyt Hospital Hvidovre. Det skriver Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Hospitalsbyggeriet, som i forvejen kæmper med budgettet og er tre år forsinket, er i den helt afsluttende fase og tæt på aflevering.

Men som følge af vandskaden, som blev opdaget den 12. marts, kan afleveringen af byggeriet blive yderligere forsinket.

Det fremgår af et notat fra bygherren, Region Hovedstadens Center for Ejendomme, til Regionsrådet, som Licitationen - Byggeriets Dagblad er i besiddelse af.

Skaden opstod på et vandrør på sjette etage i det nordvestlige sengetårn og skyldes ifølge notatet formentlig en fejl i en rørsamling.

Vandrøret er en del af hovedforsyningen, og vurderingen er, at der er løbet cirka 100 kubikmeter vand ud på etagerne. Skaden bliver yderligere omfattende, da den er sket på næstøverste etage af byggeriet, oplyser regionen.

"Vandet løber derfor ned gennem flere skakte (elevator- og teknikskakte) og beskadiger også delvist de to underliggende etager," hedder det i notatet.

Hele søndagen måtte cirka 30 personer derfor rykke ud og arbejde på pladsen med at rydde op efter vandskaden. Først sent søndag aften var alt vådt materiale båret ud, vandet suget op og affugtere etableret, fremgår det.

Regionen oplyser videre, at man havde instrueret teknikentreprenøren, Bravida, i, at de hver dag ved fyraften skal lukke for vandet på hovedhanen, som afspærrer for al vandtilførsel ind i bygningen.

"Denne instruks var åbenlyst ikke blevet efterlevet," hedder det i notatet.

Regionens foreløbige vurdering er, at de færdige linoleumsgulve i en vis udstrækning har fungeret som ”badekar” og derved mindsket vandskadens omfang.

Alligevel forestår nu et større arbejde med at få fjernet de nederste dele af de vægge, der er opfugtet, isolering og visse dele af gulvbelægningen pga. indtrængning af vand under gulvene, der medfører svigt i limen, samt efterfølgende genopbygning af ødelagte områder, fremgår det.

For øjeblikket er 30-40 håndværkere derfor i gang med at skære væggene op og fjerne gipsplader og isolering fra væggene, som er beskadiget af vand. Hovedparten af linoleumsgulvene, som har stået under vand, forventes også at skulle skiftes.

"Bemandingen på opgaven er massiv, og det planlægges at få endnu flere folk på i takt med at områderne er tilstrækkeligt udtørret, til at det kan genopbygges," skriver regionen.

Den foreløbige melding er, at såfremt der ikke findes væsentlige yderligere skader end dem, der allerede er konstateret, og den massive indsatsstyrke kan opretholdes, vil afhjælpningsarbejderne ikke få indflydelse på tidsplanen med indflytning i første kvartal 2024.

Det er dog behæftet med en vis usikkerhed grundet omfanget af skaden, skriver regionen og tilføjer:

"Dersom der fremkommer indirekte tab, f.eks. tab forårsaget af en forsinkelse, kan der komme afledte økonomiske konsekvenser for byggeriet."

Bravida har ikke ønsket at stille op til interview om forløbet, men har i stedet sendt et kortfattet email-svar.

- Vi kan bekræfte, at der har været en vandskade, men har ikke yderligere kommentarer. Vi er i dialog med bygherre, skriver teknikentreprenøren.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078