23948sdkhjf

Aalborg Portland indgår stor aftale: Sender 400.000 ton CO2 til lagring

Ny rørledning skal hjælpe Aalborg Portland af med indfanget CO2

Cementkæmpen på kanten af Limfjorden, Aalborg Portland, har indgået en aftale, der skal være med til at reducere CO2-aftrykket fra den energikrævende produktion.

Aalborg Portland og selskabet Fidelis New Energy (Fidelis) har således indgået en hensigtserklæring om permanent lagring af Aalborg Portlands CO2-udledning ved hjælp af Fidelis' nyligt annoncerede storskalaanlæg til håndtering af indfanget CO2, Norne Carbon Storage Hub (Norne) på Aalborg Havn. Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.

Cementproducenten forventes at indfange mindst 400.000 ton CO2 årligt fra deres produktion i Aalborg inden 2030, og med den nye aftale skal den indfangede CO2 transporteres gennem en direkte rørledningsforbindelse mellem Aalborg Portland og Fidelis’ Norne-anlæg på Aalborg Havn.

– Vi har med stor interesse fulgt Fidelis' planer om opførelsen af Danmarks første storskala CO2-håndteringsanlæg på Aalborg Havn, siger Michael Lundgaard Thomsen, CCO i Aalborg Portland, og påpeger, at selskabet sigter højere end de 400.000 ton CO2.

– Fidelis' anlæg skal efter planen etableres få kilometer fra Aalborg Portland, og derfor giver denne hensigtserklæring rigtig god mening, siger Michael Lundgaard Thomsen, CCO i Aalborg Portland.

4 millioner ton årlig

Den 15. maj 2023 kunne Fidelis offentliggøre planerne om etableringen af Norne Carbon Storage Hub, et onshore CO2-lagringsnetværk i Danmark med anlæg i både Aalborg og Kalundborg. I den forbindelse indgik Fidelis og Port of Aalborg en aftale om etablering af Danmarks første storskala anlæg til håndtering af indfanget CO2.

Det nordjyske anlæg kommer til at ligge på Østhavnen i Aalborg få kilometer fra Aalborg Portland, og fra 2026 forventes det at modtage op mod 4 mio. ton drivhusgasser årligt med mulighed for at fordoble kapaciteten i fremtiden.

Fidelis og Port of Aalborg forventer desuden, at op imod 200 skibe om året vil komme til Aalborg Havn med importeret CO2 fra udledningskilder i ind- og udland.

Norne Carbon Storage Hub

Norne Carbon Storage Hub ("Norne"), et 100 pct. ejet datterselskab af Fidelis New Energy, består af to modtagefaciliteter i Danmark – et på Aalborg Havn og et på Kalundborg Havn. 

Norne er i gang med at udvikle CO2-rørledningerne og lagringsfaciliteterne til sikker og permanent lagring af CO2. Norne vil modtage og lagre CO2 fra både danske og europæiske CO2-udledere med behov for CO2-lagring. Norne-hubben vil levere betydelige klimaløsninger ved at gøre det muligt for CO2-udledere permanent at lagre deres emissioner.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11