23948sdkhjf

Lise Nørgaard kom der som barn - nu er Roskildes børnekulturhus blevet renoveret

Forvandlingen af Kreativt hus for børn er muliggjort ved hjælp af støtte fra Realdania, Roskilde Kommune samt Lokale og Anlægsfonden

Gennem det seneneste år er Børnekulturhuset i Roskilde blevet renoveret. 

Og fra i morgen fredag kan børn så igen gå på opdagelse i de fire udstillingsrum, lege både ude og inde, spise deres madpakker i kælderen, fortælle historier og sætte fantasien fri ved at lave deres egne medaljer, tegne deres drømme, se kortfilm eller prøve kræfter med de forskellige kreative workshops.

Forvandlingen af huset midt på gågaden i Roskilde er muliggjort ved hjælp af støtte fra Realdania, Roskilde Kommune samt Lokale og Anlægsfonden, der samlet har bidraget med 13 mio. kr.

- Alle børn og unge skal have mulighed for at opleve kunsten og kulturen helt tæt på, så den kan blive en del af deres liv. Med Kreativt hus for børn i Algade giver vi børnene oplevelser, som de kan trække på nu og senere i livet, siger Tomas Breddam (S), borgmester i Roskilde Kommune, i en pressemeddelelse.

Etableret i 2018

Det er Roskilde Bibliotekerne, der har stået for udvikling og drift af huset, siden børnekulturhuset blev etableret tilbage i 2018 med ønske om at skabe en mere levende og dynamisk bymidte i Roskilde Kommune.

Bygningen blev i 1901 opført som bolig for forvalteren af Roskilde Adelige Jomfrukloster og er et markant bevaringsværdigt byggeri med en central placering. 

- Med Kreativt hus for børn får Roskilde Kommune på rigtig fin vis formidlet en historie og en vigtig del af bygningskulturen i Roskildes bymidte. Dette sker samtidig med, at aktiviteter og indhold i huset aktualiseres for børn og deres forældre, der får rig mulighed for at udfolde sig kreativt i smukke rammer. Jeg er sikker på, at huset kommer til at samle Roskildes borgere på tværs af generationer og styrke fællesskabet i byen, siger projektchef i Realdania Vera Noldus. 

Vil være mødested for alle

Den nye indretning er udformet med fokus på bedre tilgængelighed.

- Børnekulturhusets ambition er at være et mødested for alle børn, også børnegrupper vi ikke ser så ofte i kulturtilbuddene, siger Jon Gerner, direktør i Lokale og Anlægsfonden og fortsætter:

- Hjørnestenen i et godt børnekulturhus er den aktive deltagelse, kreativiteten og børnenes mulighed for at skabe, og så er det vigtigt, at børnene oplever en variation mellem funktioner og aktiviteter, for eksempel små rum til fordybelse og store rum til bevægelse. Det er den slags arkitektoniske greb der gør, at børnene føler sig tilpas i de fysiske rammerne og oplever, at rammerne også har plads til dem. 

Det er Erik Arkitekter og JAJA Architects, der har stået for transformationen af den gamle forvalterbolig, mens Marianne Levinsen Landskab ApS har stået for udearealerne.

Fakta om børnekulturhuset

  • Renoveringen er finansieret af Roskilde Kommune med 3,5 mio. kr., Realdania med 7 mio. kr., og Lokale og Anlægsfonden med 2,5 mio. kr.
  • Erik Arkitekter og JAJA Architects har stået for transformationen af den gamle forvalterbolig, og Marianne Levinsen Landskab ApS har stået for udearealerne. 
  • 100 børn fra Bikubens børnehave, Børnehuset Peblingevej, Absalons Skole og Himmelev Skole har lavet aftryk i ler, som er blevet til glaserede fliser ved det nye indgangsparti.
  • Lise Nørgaard kom i huset som barn, hvor hun var veninde med klosterforvalterens datter. I Matador er karakteren Maude inspireret af klosterforvalterens hustru, Maren. Lise Nørgaard kaldte hende for en liggedame, fordi hun tit gik i seng, hvis der var noget, hun ikke brød sig om

Kilde: Roskilde Bibliotekerne

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11