VVS’er på den grønne gren: – Det er jo det nye sort

Da energikrisen var på sit højeste, væltede særligt én type henvendelser ind hos Silkeborg-baserede Kjellerup Group.
– Vi oplevede at rigtig, rigtig mange kontaktede os omkring konvertering fra fossile brændstoffer, fordi energipriserne blev så voldsomt høje, at alle var totalt oppe at ringe. Og med så mange henvendelser så vi en niche, hvor vi kunne gøre en forskel, fortæller stifter og direktør Claus Egholm.
Derfor tog virksomheden hul på det, der i dag er blevet et nyt forretningsben, nemlig “green energy”, som blandt andet dækker over installation af varmepumper og konvertering af gas til fjernvarme, hvor Kjellerup Group i samarbejde med forsyningsselskaber har vundet en række opgaver.
– Det er jo ikke nogen ny dagsorden, og udrulningen af fjernvarme er heller ikke noget, man gør fra den ene dag til den anden, så der er også en del arbejde på den front, der ligger noget ude i fremtiden, men især på varmepumperne blev efterspørgslen lige pludselig meget stor, siger Claus Egholm.
Stagnation hos de private
Han har dog også måttet sande, at vinden hurtigt kan vende, når der både er store prisudsving og potentielle statstilskud i spil.
– Der skete jo det, at staten lukkede lidt ned for tilskuddene, og samtidig faldt prisen på olie og gas, og så kunne vi godt mærke, at det ikke længere var helt så spændende for hr og fru Jensen, ligesom de små virksomheder heller ikke kan hente samme store besparelse, så i en periode har der ikke været samme store fokus, fortæller Kjellerup-direktøren.
Det har dog ikke givet anledning til rysten i bukserne omkring det nye forretningsben, for ifølge Claus Egholm er det ikke alene muligheden for kontante besparelser, der får kunderne til at kigge mod de grønne tiltag.
– Det er nok 50/50 i forhold til besparelser og så ønsket om at gøre noget godt og være med til at skubbe på den grønne omstilling. Det grønne er jo det nye sort, lyder det.
Og mens privatkunderne og de små virksomheder har sat sig lidt tungere på muldvarpeskindet, oplever han, at andre segmenter fortsat har mod på investeringer.

– Lige nu arbejder vi meget i detailbutikker med køl som eksempelvis supermarkeder. Vi har udviklet en unit, der kan konvertere den varme, der skabes af at lave køl, til varme i butikken eller ud i fjernvarmenettet, hvis man er tilkoblet der, fortæller Claus Egholm.
Spår markant vækst
I dag udgør det grønne energiarbejde omkring 5-10 pct. af den samlede forretning i Kjellerup Group, men direktøren er ikke i tvivl om, at den andel kun bliver øget i fremtiden. Og løfter han blikket fra egen forretning, ser han samme billede tegne sig.
– Vi forventer klart, at det her på et tidspunkt bliver et af de større områder inden for teknikfagene. Jeg tror godt, man kan regne med, at det kommer til at fylde meget mere, måske helt op til en 25-30 procent af arbejdet, lyder spådommen.
Ligeledes forventer han, at privatkunderne snart genfinder købelysten nu, hvor vinteren igen begynder at kunne ses på varmeregningen.
– Og der er igen åbnet for en stor pulje i forhold til tilskud, så det tror vi, også kommer til at flytte noget, siger Claus Egholm med henvisning til de mere end 300 mio. kr., Energistyrelsen siden september har puljet ud til landets boligejere målrettet varmepumper og energiforbedringer.
Følger kunderne
Egholms forudsigelser matcher ganske godt diverse erhvervs- og brancheorganisationers, og der hersker bred enighed om, at den grønne omstilling kan blive en god forretning for de, der har kompetencerne. Og i Silkeborg har det været relativt ukompliceret at tage hul på, fortæller Kjellerup-direktøren.
Kjellerup Group
- Kjellerup VVS blev stiftet i 1998 og udvidede i 2020 med en ventilationsafdeling.
- I 2022 blev alle afdelinger samlet under ét tag og navnet Kjellerup Group.
- Virksomheden blev i 2023 en del af Installatørgruppen.
- Kjellerup Group kom ud af seneste regnskabsår, det forskudte 2021/22, med en bruttofortjeneste på 77,9 mio. kr. og et resultat på 14,7 mio. kr. før skat.
- Virksomheden beskæftigede i seneste regnskabsår 121 fuldtidsansatte.
CVR og Kjellerup Group
– Vi har dygtige medarbejdere, der altid har været oppe på beatet, så vi havde fra starten styr på backoffice, og der var ikke nogen nye kompetencer, vi måtte ud at hente. Men vi skulle selvfølgelig være klar til at omstille mindsettet fra kun at tænke i nye huse og badeværelser til i højere grad at tænke konvertering.
Faktisk har Claus Egholm svært ved at komme i tanke om snubletråde, han og Kjellerup skulle have mødt på vejen, og han tøver ikke med at opfordre branchefæller til at gå i tilsvarende retning.
– Jeg synes virkelig, det er noget, jeg vil anbefale, for vi er jo alle sammen nødt til at passe på vores land og vores klode, og derfor er vi også alle sammen nødt til at være med til at gøre en forskel, både private og erhvervsdrivende, lyder det.
De filantropiske undertoner til trods lægger Kjellerup-direktøren ikke skjul på, at der fortsat er tale omefterspørgselsdrevet forretningsdrift.
– Det er ikke min metier at sige, at det her er noget, alle skal. Vi følger vores kunder, og dem, der har brug for hjælp til den grønne omstilling, hjælper vi gerne med det, og er det noget andet, de har brug for, så er det den vej, vi går, siger Claus Egholm.