23948sdkhjf

Første spadestik til ny grøn epoke i byggeriet

En række af byggebranchens førende eksperter tegnede byggeriets grønne fremtid ved Danmarks største internationale konference om Cradle to Cradle og bæredygtigt byggeri.
Der var talstærkt fremmøde, da en række af verdens førende eksperter gik på talerstolen ved Danmarks hidtil største konference om Cradle to Cradle og bæredygtighed i byggeriet den 25.-26. september.

Konferencen, der fandt sted i Bella Center i København og på Hermans i Tivoli Friheden i Aarhus, var arrangeret af Eurotag Danmark, og hovedtalerne talte bl.a. Tor Nørretranders, Zaha Hadid Architects og dr. Michael Braungart. De gav alle deres bud på, hvordan dét at udarbejde produkter og design, hvor materialerne genanvendes i et kontinuerligt kredsløb, kan bidrage til at imødekomme de krav og udfordringer, som byggeriet står overfor.

Muligheder frem for begrænsninger
Med afsæt i sin bog Afskaf Affald holdt Tor Nørretranders et oplæg om, hvordan vi via genanvendelige materialer skal få fremtidens bygninger til at ligne naturen. Cradle to Cradle handler nemlig om at vende begrænsninger til nye muligheder:

- Affald er en ressource – den enes affald er den andens mad. Cradle to cradle handler om at skabe ting, der udgør strømme af energi. Vi tror, at huse er en bunke mursten. Men huse er rum, hvorigennem der strømmer lys og luft, forklarede han.

Nutidens bygninger er primitive
Tor Nørretranders' budskab mødte opbakning hos en anden vigtig hovedtaler ved konferencen, nemlig ophavsmanden til idéen om Cradle to Cradle, dr. Michael Braungart. Med budskabet om at bygninger bør være som træer og byer som skove, slog han fast, at byggebranchen sigter alt for lavt, når det drejer sig om at indarbejde materialer, der har en positiv indvirkning på miljøet frem for blot at skåne det. Han udpegede samtidig byggeriet som den industri, der bør gå forrest i forhold til at indarbejde Cradle to Cradle-filosofien i sine processer:

- Byggebranchen er den mest betydningsfulde branche af alle i forbindelse med opbygningen af et grønnere og mere bæredygtigt samfund. Men nutidens bygninger er primitive og afspejler på ingen måde deres enorme potentiale i forhold til at sætte et bæredygtigt fodaftryk, der gavner både miljø, mennesker og økonomi. Det urbane design kommer til at definere fremtiden, og derfor bør byggebranchen være frontløber, når det handler om at tænke Cradle to Cradle ind i sine processer, sagde Michael Braungart.

Bygningen som en organisme
Arkitekt Thomas Jensen fra Zaha Hadid Architects, som er blevet tildelt ”arkitekturens Nobelpris” Pritzker Architecture Prize, holdt et oplæg om, hvordan arkitekturen kan hente inspiration fra naturens selvorganisering. Og han lagde ikke skjul på, at der er store fremtidsudsigter i at inddrage naturens egne designprincipper i forbindelse med opførelsen af nye bygninger:

- Cradle to Cradle kan blive skelsættende for, hvordan man fremover vil arbejde med arkitektur. Det handler om at betragte bygningen som en organisme, hvor man gentænker anvendelsen af både materialer og design på en mere langsigtet og intelligent måde - og det er faktisk utrolig enkelt at inddrage Cradle to Cradle-principperne i et projekt, lød budskabet fra Thomas Jensen.

Artiklen er en del af temaet Miljøbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081