23948sdkhjf

Byggebranchen giver ressourcestrategi lunken modtagelse

Intentionerne bag Miljøministeriets ressourcestrategi er fine, men erhvervslivet er skeptisk i forhold til at gøre ordene til praksis.
Vi skal blive bedre til at genanvende affald frem for at brænde det af. Og så skal der fokuseres yderligere på de farlige stoffer i bygge- og anlægsaffaldet.

Sådan lyder de overordnede hensigter i Miljøministeriets nye ressourcestrategi, ”Danmark uden affald”, der blev lanceret mandag.

I tråd med tidsånden

Miljøminister Ida Auken (SF) følger de tendenser i samfundet, som mener, at vi skal have mere fokus på at genanvende ressourcer frem for bare at fremstille nye.

En af fortalerne for den såkaldte Cradle to Cradle-tankegang herhjemme er Kasper Guldager Jørgensen, der både er partner i 3XN arkitekter og direktør GXN innovation. Han er blandt talerne på Building Green-messen i denne uge og mener, at genanvendelse af materialer er en simpel nødvendighed.

- Jeg ser Cradle to Cradle som en nødvendig designtilgang til at udforme fremtidens grønne samfund, hvor vi går fra nutidens livscyklusanalyser til fremtidens livscyklusdesign. Det handler om at skabe industrielle økosystemer hvor cirkulær økonomi bringer byggeriets materialer i kredsløb, siger han.

I bygge- og anlægsbranchen – som producerer cirka 30 procent af den samlede affaldsmængde – glæder man sig over hensigtserklæringen, som dog bliver mødt med skepsis i forhold til den praktiske effekt.

- Vi bliver nødt til at pointere, at en større grad af sortering og genanvendelse i byggebranchen ikke kommer af, at man lancerer en ny strategi, men at der ligger nogle kontante incitamenter for blandt andre byggebranchen til at sortere mere, siger miljøkonsulent Simon Stig-Gylling, Dansk Byggeri.

Incitamenter er nødvendige
Han efterlyser derfor et øget engagement fra kommunerne, som skal blive bedre til at håndhæve tilsynspligten.

- Hvis det skal kunne lade sig gøre på den rigtige måde, kan kommunerne ikke længere bare kigge den anden vej, men de bliver nødt til at føre mere tilsyn med dette område, ellers sker der ikke noget, siger Simon Stig-Gylling.

Han peger på, at op mod 95 procent af det bygge- og anlægsaffald, som byggebranchen producerer, i princippet er genanvendeligt, men at de incitamenter til at sikre fornuftig genanvendelse ofte mangler.

- Hvis meget bygge- og anlægsaffald ikke skal ende i ”pseudo-genanvendelse” i støjvolde og lignende, så er den helt store udfordring at levere tilstrækkeligt kontante incitamenter til, at reel genanvendelse bliver en realitet, mener Simon Stig-Gylling.

DI vil have private aktører i spil
Hos DI er fokus et andet. Her er ønsket, at private aktører får muligheden for at byde ind på affaldshåndteringen.

- Det er helt afgørende, at den kommunale anvisningsret til affald ophæves, så private virksomheder kan komme på banen. Den frie konkurrence om affaldet vil sikre bedre og billigere løsninger til gavn for borgere og for virksomheder og til gavn for væksten og skabelse af nye arbejdspladser, siger direktør Lars Goldschmidt, Dansk Industri.

Han opfordrer derfor til, at regeringen giver hele affaldsforbrændingen et gennemsyn, når den efter planen skal reorganiseres.

- Der er behov for at se på området med friske øjne, så der skabes bedre adgang for private løsninger. Vi skal sikre, at fokus er de vigtigste ressourcer i affaldet. Et tons husholdningsaffald har en anden værdi end et tons metalaffald, siger Lars Goldschmidt, som også ønsker en ensartet affaldshåndtering over hele landet.

Ressourcestrategi: Danmark uden affald
Med udspillet ønsker regeringen at begrænse uacceptabel spredning af problematiske stoffer i miljøet med bygge- og anlægsaffaldet ved at hæve kvaliteten af det affald, der anvendes til nye formål. Samtidig skal materialer i mindst 70 procent af den samlede mængde af bygge- og anlægsaffald anvendes til nye formål.

Til at indfri målene iværksættes følgende initiativer:

• De affaldsrelevante initiativer i regeringens handlingsplan for håndtering af PCB i bygninger gennemføres herunder:
- Fastsættelse af grænseværdi for indhold af PCB i byggeaffald.
- Skærpede krav til nedrivning af bygninger, så vi får et bedre og mere samlet overblik over de materialer og stoffer, der indgår i byggeaffaldet.
- Øgede krav til nedrivningsvirksomhedernes kvalifikationer.

• Undersøgelse af mulighederne for bedre genanvendelse af beton samt undersøge fordele og ulemper ved nye behandlingskrav til mursten og imprægneret træ, samt krav om udsortering af tagpap.

• Genanvendelse af udtjente vindmøllevinger understøttes, og der undersøges fordele og ulemper ved at indføre et behandlingskrav for udtjente vindmøllevinger.

• Undersøgelse af fordele og ulemper ved at indføre behandlingskrav for fjernvarmerør.

Artiklen er en del af temaet Miljøbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078