23948sdkhjf

30 boliger renoveres i foregangsprojekt

Frederikshavn Boligforening har som forsøg energirenoveret 30 almene boliger i samarbejde med entreprenørvirksomheden Trigon samt Green Source. Bosch bidrager med rådgivning.
Frederikshavn Boligforening har indgået et samarbejde med den lokale entreprenørvirksomhed Trigon, om at omdanne 30 ældre, almene boliger til 24 topmoderne lejligheder. Lejlighederne bliver totalrenoverede og energineutrale, så de lever op til regeringens 2050-plan om et fossilfrit Danmark.

Projektet omkring Højbo er samtidig et foregangsprojekt for, hvordan fremtidige boliger i Frederikshavn Boligforening kan renoveres.

- Det er nyt, at en boligforening går ind og investerer i det omfang. Faktisk er det kun væggene, der er blevet stående; vinduer, tag, facade og alle tekniske installationer udskiftes – det er første gang, vi er med i sådan en form for investering fra en boligforenings side, lyder det fra Ib Mørck fra Bosch, som har leveret rådgivning og installationskomponenter til centralvarmeanlægget.

Energirigtig opvarmning og naturlig afkøling
En af fordelene for boligforeningen er, at driften fremover bliver meget billigere. Der er nemlig god balance i energiløsningerne i projektet: Bygningen er så godt isoleret, at lejlighederne kan opvarmes med gulvvarme fra varmepumper, som igen bliver holdt i gang af el, der produceres af solceller på taget.

- Boligforeningen har valgt at gå over til en energirigtig forsyning med varmepumper, som både kan varme og køle naturligt – det er jordens egen konstante temperatur på 8 grader, som bruges til køling, hvilket er muligt i kraft af, at boringen går lodret ned i jorden, forklarer Ib Mørck.

Kim Reese, salgsdirektør hos Green Source, der er ansvarlig for energitiltagene i Højbo-projektet supplerer:

- Vi ved, at den passive køling bidrager positivt til varmepumpernes effektivitet, da energien fra afkøling af rummene kan lagres i jordboringerne og hentes op igen, når der produceres varme om vinteren. Det er netop med til at nedbringe de årlige driftsomkostninger fra dag et.

Mere grøn renovering i fremtiden
Bosch har rådgivet om opbygningen af anlægget.

- Vi har haft en rigtig god dialog med Green Source om anlægsopbygningen, og hvordan anlægget skal reguleres, og har fungeret som sparringspartner i forhold til den rådgivende ingeniør fra Brix & Kamp A/S, der har været på projektet, fortæller Ib Mørck.

Ud af samarbejdet er kommet en enkel anlægsopbygning – i princippet lig en almindelig løsning som i et parcelhus, blot skaleret op.

Ib Mørch vurderer, at der netop kommer flere af denne type renoveringsopgaver fremover, fordi det oftest vil være billigere end at rive ned og bygge nyt. Hovedsagligt fordi landsbyggefonden ikke giver tilskud til nybyggeri. Han understregern, at energirenoveringen ikke behøver være så omfattende som i projekt Højbo. Udelader man f.eks. solceller og afkøling vil det således blive væsentligt billigere.

Lejlighederne i Højbo vil stå klar til indflytning i december 2013.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11