23948sdkhjf

Kendt fisker sætter kursen for 9.550 kvm museumsprojekt på Skagen Havn

Skagen er meget mere end sol, smarte biler og rosévin i uge 29. Det autentiske Skagen, hvor livet på havnen og ikke mindst på havet folder sig ud, som det gør og gjorde, når fiskerkutterne vender tilbage til havnebassinet med fuld last, ledsaget af motorens taktfaste rytmiske dunken, får nu en helt særlig plads. Og det endda lige netop dér, hvor historien udspringer.

På kajpladsen ved siden af fiskeriauktionen står den gamle hal til snarlig nedrivning, og i stedet rejses der her et splinternyt byggeri, der kommer til at huse en af byens store attraktioner; det maritime museumsprojekt Maskinrummet.

Manden bag Maskinrummet, den kendte storfisker Henning Kjeldsen, og den lokale entreprenørvirksomhed A/S Trigon har indgået partnerskab om at opføre det 9.550 kvm store byggeri.

Bygningerne rejser sig i op til fire etager, og foruden selve museet og et arbejdende værksted kommer det til at huse både en forretningsarkade og øverst en tagterrasse til alle årstider. På tagterrasse er der mulighed for events, konferencer og en restaurant, der byder på 360 graders udsigt over de to have, der omkranser Skagen.

- Det er et projekt, der for alvor får sat Skagen på landkortet som helårsdestination, både med Maskinrummet, som på kort tid er blevet en massiv attraktion, og med den nye Rooftop, som Skagen har manglet, siger Mikkel Mørk Westergaard, der er adm. direktør i A/S Trigon, i pressemeddelelsen.

I mere end et år har der været arbejdet på projektet, der står til at blive påbegyndt i begyndelsen af 2023. Først med nedbrydningen af den gamle hal på Auktionsvej, og derefter med forventet indvielse af det nye byggeri i løbet af foråret 2024.

Mere end 400 motorer og en større knallertsamling

Med byggeriet får Maskinrummet, der åbnede i 2020 i en mindre hal på Jollevej i Skagen, langt bedre pladsforhold og dermed mulighed for i højere grad at præsentere og levendegøre den omfattende samling af motorer og maritime effekter, som knytter sig til fiskeriet som erhverv, men også rummer blandt andet en større knallertsamling, veteranbiler og mere end 50 modelskibe og 300 flaskeskibe samt værktøj, udstyr og instrumenter af forskellig slags, herunder skibsradioer, skibsklokker, redningsudstyr og meget andet.

Maskinrummet i Skagen

Udstillingshal Maskinrummet omfatter 6400 kvm fordelt på fire etager med udstillinger, rooftop med konferencefaciliteter og skorsten med 360 graders view over Skagen Havn- og by.

Udstillingshallen bygges i 20 meters højde og skorstenen bygges i 25 meters højde.

Bygningen opføres i røde, blødstrøgne teglsten

Øvrige bygningsværk udføres i prægede præfabrikerede betonelementer

Øvrige bygningsværk omfatter 2950 kvm erhvervsfaciliteter fordelt på:

  • 750 kvm værksted og udstilling – som en del af Maskinrummet
  • 2200 kvm liberalt erhverv

Imellem de to bygninger er der 200 kvm svævegangsbro med mulighed for cafe

Projektstart februar 2023 – forventet ibrugtagning forår 2024

Grundareal 7.500 kvm

A/S Trigon

Mere end 400 motorer af alle mærker og producenter, og alle funktionsdygtige, udgør kernen i udstillingen. De er samlet ind og indkøbt fra både ind- og udland, og blandt perlerne finder man en række lokalt producerede skibsmotorer fra Skagen og den 30 tons tunge Thommason fra den mere end 100 år gamle hollandske producent, der med et imponerende svinghjul på fire meter i diameter virkelig skaber en wauw-effekt blandt museets besøgende.

Ofte kommer motorentusiaster gerne rejsende langvejs fra for at opleve Europas største samling af A-ramme-motorer. Men med daglige rundvisninger og fortællelyst blandt museets folk – og en fast opstillet pølsevogn – appellerer museet til et bredt publikum.

– Maskinrummet er et helt unikt museumsprojekt, og med opførelsen af byggeriet på Skagens havnefront vil byen få et markant løft, som både kan indfri efterspørgslen efter mindre butikslokaler og blive en totaloplevelse i sig selv med udsigtsplatform, et bar- og loungeområde og et udendørsareal med bl.a. legeplads og springvand, siger Mikkel Mørk Westergaard.

Bæredygtighed og grønne løsninger er tænkt ind i byggeriet som et helt integreret element. Det betyder for eksempel at omtalte springvand på pladsen foran byggeriet er en del af bygningens kølesystem, og at taget over konferencesalen bliver dækket med solceller. Målet er at bygningen bliver minimum 50 pct. selvforsynende på el-produktion.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125