23948sdkhjf

”Lille revolution for færøsk byggetradition”

Scandi Byg skal levere et projekt med otte boliger til boligselskabet Bústaðir. Flere ordrer kan følge efter i de kommende år.
En uasfalteret, skærvebelagt parkeringsplads i Klaksvik, Færøernes næststørste by, lægger lige nu areal til en af Scandi Bygs byggeopgaver.

Med sine otte mindre, almene boliger, fordelt på to 2-etages bygninger, udgør sagen ikke i sig selv en økonomisk voldsomt betydende ordre for virksomheden. Men hensigten bag leveringsaftalen rummer alligevel et større perspektiv. Ikke bare for byggefirmaet i Løgstør men også for færingerne og det enlige færøske boligselskab, Bústaðir, der er bygherre.

På Færøerne, hvor der hverken eksisterer boligsikring eller boligydelse, er man nemlig først for nylig, efter en lovændring, begyndt at projektere almene boliger. På blot et år er der opbygget en liste på over 2.000 personer, der venter på en af de ca. 100 almene boliger, som hvert år af de næste fem til syv år ventes etableret.

Åbner nye muligheder for eksport
Det er da også udsigten til nye almene boligbyggerier, der har fået Scandi Bygs sælgerteam i Nordjylland til at rette kikkertlinsen mod Færøerne. Klaksvik-ordren kan blive vejen ind og udgør et godt argument for at fortsætte samarbejdet, efterhånden som nye projekter igangsættes.

De otte boliger af hver 45 kvadratmeter, vil senere på året blive etableret som singleboliger for beboere med særlige behov, typisk psykisk handicappede. Men de indrettes samtidig, så en kørestol kan komme rundt. Boligmodulerne indrettes som små toværelses lejligheder med køkken og bad og produceres på Scandi Bygs fabrik i Løgstør. Facaderne påmonteres vandrette træbrædder og afsendes derefter med skib fra Hirtshals.

- Vi forventer at kunne losse byggeriet i Klaksvik en mandag, have bygningerne lukket dag ét, og så kunne rejse hjem efter 10-15 arbejdsdage. Herefter skal boligerne gerne være indflytningsklare, fortæller Scandi Bygs administrerende direktør Jesper Hoffmann.

Udover udsigten til nye færøske boligprojekter, ser han også projektet i Klaksvik i et større eksportperspektiv. Særligt i forhold til det norske byggemarked, hvor Scandi Byg for nyligt har etableret selvstændig salgsafdeling:

- Kan vi få succes med vores byggeri og bevise dets duelighed på Færøerne, har vi endnu et salgsargument i Norge. Færingernes vejr og natur er trods alt mere sammenligneligt med de norske forhold end vores i Danmark, fremhæver Jesper Hoffmann.

Ideel i forhold til det færøske vejr
De otte almene boliger i Klaksvig repræsenterer en hel lille revolution i forhold til den færøske byggetradition, fortæller direktør Andras Róin fra boligselskabet Bústaðir. På Færøerne er man nemlig vant til parcelhuse, mens lejlighedsbyggeri er et mere eller mindre ukendt fænomen. Derfor forsøger Bústaðirs nu at opbygge erfaring på området, forklarer Andras Róin om baggrunden for samarbejdet med Scandi Byg:

- Vi vil i den kommende tid sammenligne erfaringerne fra traditionelt byggeri fra grunden med traditionelt elementbyggeri og så med Scandi Bygs industrielle byggekoncept. Scandi Bygs metode, tænker jeg, kan vise sig ideel i forhold til det færøske vejr, der som bekendt nærmest ikke rummer en dag uden regn eller storm. Både på grund af pris contra kvalitet men også på grund af selve den konceptuelle byggemåde under tag, siger Andras Róin.

Forud for projektet har han og kolleger selv været på besøg hos Scandi Byg; både på fabrikken i Løgstør og i København, hvor de har studeret fire af Scandi Bygs industrielt fremstillede boligbyggerier efter KAB’s Almen Bolig+ koncept.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094