23948sdkhjf

Dansk certificering af passivhuse

Nu kan passivhuse også certificeres i Danmark. Det danske firma Passivhus.dk er med i gruppen af firmaer og institutioner, der kan certificere passivhuse efter den internationale definition. Høje krav til dokumentation sikrer høj kvalitet.
Begrebet passivhus har siden 2000 slået sig fast i Danmark som standard for ekstremt energibesparende byggeri med et økonomisk rationale. I passivhuse reduceres varmebehovet nemlig så kraftigt, at de kan opvarmes alene via den nødvendige frisklufttilførsel, hvorved de bliver billigere at bygge. Det lave varmebehov betyder, at regningen for opvarmning af en bolig er under 1000 kr. om året - ikke om måneden. Derved minimeres forbrugerens følsomhed overfor udsving i energiprisen.

I passivhuse anvendes også markedets mest effektive ventilationsanlæg, hvorfor tilførslen af frisk luft til gavn for luftkvaliteten kan forøges med minimalt ekstra varmeforbrug til følge. Med mere frisk luft, bedre isolerende vinduer og nul kuldebroer, har skimmelvækst ingen chance.

Der arrangeres hvert år en eller flere offentlige studieture om passivhuse. Næste studietur udbydes i september af Arkitektforeningen og IDA, Ingeniørforeningen i Danmark. Et par hundrede danske byggefolk, såvel som Folketingets Energipolitiske Udvalg, har allerede været på studietur for at lade sig inspirere.

Definition og certificering
Det er det tyske Passivhaus Institut, der definerer begrebet passivhus. Gennem ti udvalgte europæiske forskningsinstitutioner og firmaer er det muligt at få gennemgået og certificeret sit byggeri som passivhus. Med den krævende certificering følger et certifikat og større sikkerhed for at nå den ønskede kvalitet.

Sammenlignet med det danske bygningsreglements lavenergibyggeri klasse 1, stiller passivhusstandarden skrappere krav til bygningers varmebehov og tæthed, og stiller desuden krav til det samlede energiforbrug. Passivhuse bliver altid testet for utæthed; en mulighed, som de danske kommuner også har i det almindelige byggeri, men sjældent benytter.

Nye danske passivhuse
Det første danske, certificerede passivhus opføres i Ebeltoft med indflytning til efteråret. Bygherre og arkitekt er Olav Langenkamp, Aarhus-Arkitekterne. 3D-visualiseringer vedlagt.

I Hjortshøj ved Århus projekteres 15 moderne andelsboliger i passivhusstandard til indflytning i foråret 2008. Arkitekt er Arkitektfirmaet Frost Larsen i Århus.

Middelfart Sparekasse, Zeta Invest og Isover samarbejder om projektet Komforthusene, som i 2008 resulterer i 10 enfamiliehuse i passivhusstandard i Skibet ved Vejle.

Mere information
Certificering, studieture, rådgivning og aktuelle projekter: www.passivhus.dk
Erhvervsnetværk Passivhus Danmark: www.passivhus.aau.dk
Oversigt over Nordiske passivhuse: www.passivhus.dk/nordiske_passivhuse.html
EU-projekt til fremme af passivhuse: www.europeanpassivehouses.org

Kilde: Passivhus.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109