23948sdkhjf

10x10 Plan skal gøre København til nyt mødested

I dag offentliggøres visionsplanerne for Københavns Metropolzone. Arkitekterne schmidt hammer lassen står i spidsen for ét af i alt fem teams. De foreslår en ’10x10 plan’ – 10 københavnske byrum udvikles i løbet af de næste 10 år. Planen skal forandre Metropolzonen fra trafik- og transitzone til nyt mødested.
Metropolzonen er ikke et sted man opholder sig. Det er snarere et sted man ”mellemlander” som turist eller krydser igennem ad den sekssporede hovedtrafikåre HC Andersens Boulevard. Hos schmidt hammer lassen ønsker man flere mødesteder og velfungerende byrum – både for københavnerne og byens besøgende. En ’Barcelona-model’ skal bane vejen; 10 nye byrum skal udvikles inden for de kommende 10 år.

Tanken med de nye byrum, hvoraf de første kan blive virkelighed allerede indenfor en kort tidshorisont på blot et par år, er, at byrummene skal fungere som katalysator for byudviklingen i København.

- Udviklingen skal komme ’som ringe i vandet’ – på samme måde som det har været tilfældet i fx Barcelona. Her har man brugt denne byudviklingsstrategi med stor succes. Via en offensiv privat-offentlig satsning løftede man en slidt historisk by, til den spændende og levende by, som vi kender i dag, forklarer Morten Holm, partner i schmidt hammer lassen.

Blandt teamets konkrete ideer i 10x10 Planen kan nævnes:
Kalvebod Lagune – Der skal pustes liv i området ved Kalvebog Brygge. En ny promenade anlægges med soldæk og plads til vandsport. Mindre både og joller skal kunne lægge til – og der skal frem for alt være plads til kajakklubber og udeliv.

Den historiske akse – Områderne ved Nationalmuseet og Glyptoteket skal ”bindes sammen”. De eksisterende parkeringspladser nedlægges, og en ny plads skabes med skiftende kunstinstallationer og –udstillinger. Tanken er, at pladsen skaber en historisk akse, hvor der også skal være gallerier og caféer.

Nye Langebro – Reelt en udvidelse af den eksisterende gamle bro. Ideen er at broen udbygges med en parallel fodgænger- og cyklistbro i to etager. Her bliver der bedre plads til de bløde trafikanter og samtidig en unik adgang til en helt ny måde at opleve København på – nemlig fra vandsiden.

Schmidt hammer lassen står i spidsen for et tværfagligt team, bestående af Bosch & Fjord, Moe & Brødsgaard, ReD Associates og en håndfuld eksterne rådgivere.

Visionerne i 10x10 Planen for Metropolzonen kan ses i sin helhed fra i dag og 14 dage frem i rådhushallen på Københavns Rådhus.

Kilde: schmidt hammer lassen - www.shl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079