Brug fagfolk til bad og toilet
Dårligt gør-det-selv arbejde kan forringe ejendommens værdi ganske væsentligt. Ikke mindst når det gælder bad og toilet, hvor trenden går mod bæredygtige og hygiejniske løsninger
Det siger Tine Nielsen, der er leder af den gratis rådgivningstjeneste hos Boligejernes Videncenter Bolius.
- Lad eksempelvis en arkitekt placere installationerne i badeværelset. De ved hvordan man opnår den bedste udnyttelse af de kvadratmeter, der er til rådighed. Og de kan også gøre det så rengøringen af rummet bliver lettest mulig siger Tine Nielsen.
- Den tid, hvor det var et must at have badeværelser med spa og dobbelthåndvaske er forbi. De blev jo ikke brugt i det forventede omfang. Det samme skete med bidet, som oftest blev brugt til fodbad. I dag prioriterer vi anderledes. Vi vil hellere have lidt større værelser end store toiletter og badeværelser. Det skal være enkelt og minimalistisk. Tingene skal være af god kvalitet og have et lækkert design.
Og så må der gerne være tale om produkter, der reducerer brugen af vand. Det har betydning for miljøet, og det lægger forbrugerne vægt på, fastslår Tine Nielsen, og fastslår igen at det er vigtigt, at det er fagfolk der udfører alle opgaverne.
For 30 år siden udviklede den japanske sanitetsproducent TOTO et toilet med en vaskefunktion, der overflødiggjorde brug af toiletpapir. Franskmændene har siden 1700 tallet været vant til at bruge vand til rengøring efter til toiletbesøg. Japanerne lærte det også hurtigt, og i dag 30 senere har knap 75 pct. et washlet toilet, der er et toilet med bidetfunktion.
- Det kommer til at gå endnu hurtigere i Danmark, siger direktør Olaf Lindgreen, der importerer den japanske sanitet på det nordiske marked. Interessen er stor, og har du først prøvet det et par gange bliver du "grebet af det". Vi ser det hver dag, eksempelvis fra folk, der har rejst ude i verden eller været på besøg i Japan og Fjernøsten. Her har de stiftet bekendtskab med TOTO og "sådan et" vil de gerne have derhjemme, selvom det er en anelse dyrere end et traditionelt toilet.
Kendetegnende for de japanske toiletter er, at de ikke har nogen skyllekant, har en speciel keramisk overflade, et patenteret tornadoskyl, der sikrer, at der ikke efterlades spor af kalk eller urenheder. Vandforbruget er 40 pct. mindre end traditionelle toiletter. Det samme er reduktionen i støjniveauet ved toiletskyl. Tornadoskylfunktionen hindrer spredning af bakterier via aerosoltåger.
Prisen for et vægmonteret standardtoilet uden skyllekant begynder ved 3.000 kr. og udstyres det med washletfunktioner kan prisen svinge fra 10.000 til 100.000 kr.
- Jeg ved mange vil sige, det er dyrt for et toilet, men her er det vigtigt at se på kvaliteten og funktionen. Med et washlet har du foretaget en fremtidsorienteret investering. Jeg er overbevist om, at toiletter med washlet og lignende funktioner vil være standard i mange nybyggerier om få år. Det er fremtiden, siger Olaf Lindgreen.
tøtte