23948sdkhjf

Flere FRI-ansatte i udlandet end i Danmark

Danske rådgivende ingeniørvirksomheder slår deres position fast i udlandet og har nu flere ansatte i udlandet end i Danmark - også selvom der er rekordmange ansatte i Danmark.
FRI’s medarbejderstatistik for 2015 viser det sort på hvidt: Dette var året, hvor antallet af medarbejdere i udlandet og i udenlandske datterselskaber overgik antallet af medarbejdere ansat i Danmark.

Årsagen til den store stigning i antallet af medarbejdere i udlandet er Rambølls opkøb af det USA-baserede rådgivningsselskab Environ med i alt 1500 ansatte. Men også stigninger i omsætningen har medført flere ansatte hos de rådgivende ingeniørvirksomheder med opgaver i udlandet.

Der nu i alt er 13.232 ansatte i udlandet eller i udenlandske datterselskaber – en stigning på 1630 i forhold til året før.

- Det betyder, at de danske virksomheder, der er på det internationale marked, er konkurrencedygtige og robuste både geografisk og på kompetencer, siger administrerende direktør i FRI, Henrik Garver.

Mindre vækst i 2016
Men FRI-direktøren mener, at der er risiko for at antallet af udenlandske medarbejdere vokser mindre kraftigt i 2016 pga. de kraftige nedskæringer i u-landsbistanden i 2015 og 2016.

- Selvom udviklingsbistand i dag er en meget lille del af den internationale omsætning, så er den fortsat central for, at virksomhederne investerer i udviklingslande. Derfor kan det mærkes hos de rådgivende ingeniørvirksomheder, når der bliver skåret op til 30 pct. i udviklingsbistanden på kort tid. De investeringer Danida sætter i gang bidrager konstruktivt til vækst i den tredje verden, de hjælper befolkningen lokalt, de bidrager til at nå FN’s bæredygtighedsmål, og de åbner døre for danske virksomheder i Afrika og Asien, siger Henrik Garver.

Vækst i DK
Medarbejderstatistikken fra FRI viser også, at der har været medarbejdervækst hos danske rådgivende ingeniørvirksomheder i Danmark. Det betyder, at branchen pr. 1. januar 2015 sætter ny rekord i antal medarbejdere.

- Rekorden fra sidste år er slået. En af årsagerne er at det Herningbaserede Midtconsult i 2015 meldte sig ind i FRI. Men der har også været organisk vækst blandt FRI-virksomhederne. Forretningerne er omstillet siden finanskrisen. Det er den omstilling, vi nu ser de positive resultater af, og som nu skaber fornyet vækst i antallet af medarbejdere, trods et fortsat usikkert marked, siger FRI-direktøren.

Undersøgelsen dokumenterer samtidig, at der bliver skruet op for kernekompetencerne, hvor der i lighed med de foregående år er vækst i antallet af ingeniører og i antallet af kandidater med andre lange og mellemlange videregående uddannelser. Omvendt reduceres antallet af administrative medarbejdere i virksomhederne.

- Alene i Danmark har de rådgivende ingeniørvirksomheder øget antallet af ansatte ingeniører med 170. Ingeniørerne 56% af den samlede medarbejderstab. Samtidig er andelen – og antallet – af medarbejdere med anden lang videregående uddannelse end ingeniør også øget, og som gruppe udgør de ca. 15 pct. Endelig reducerer virksomhederne i det administrative personale. Det fortæller mig, at der er et stærkt fokus på kerneydelsen, at levere gode hele løsninger til branchens private og offentlige kunder, pointerer Henrik Garver.

Branchen beskæftiger lige knap 26.000 medarbejdere.



Læs mere om: FRI
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094