23948sdkhjf

Rådgivende ingeniører rider på byggebølgen: Nu har de 12.916 på lønningslisten

Et boomende byggeri og øget klimaindsats har været medvirkende til en markant vækst hos de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder 2021 – og det på trods af udfordringerne med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Det viser en ny medlemsstatistik fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI. 

I alt beskæftiger foreningens medlemsvirksomheder i dag 12.916 personer i Danmark, hvilket er en stigning på 5,4 pct. i forhold til året før. Til sammenligning var væksten i 2020 på 1,7 pct.

Væksten ses især i mellemlaget af rådgiver- og ingeniørvirksomheder. Antallet af ansatte i virksomheder med mellem 50 og 1.000 ansatte er vokset med rekordhøje 16,5 pct. I de helt store virksomheder med mere end 1.000 ansatte, er medarbejdertallet i Danmark øget med 7,7 pct. i 2021. 

- Det er positivt at se, at rådgiver- og ingeniørvirksomhederne lykkes med at vækste i et marked, hvor det er så vanskeligt at skaffe kvalificeret arbejdskraft, som tilfældet er lige nu., siger adm. direktør i FRI, Henrik Garver, i en kommentar til tallene og hæfter sig ved, at virksomhederne samlet har skabt en tilvækst på mere end 400 ekstra ingeniører.

Opruster på mange fagområder 

Medarbejderanalysen fra FRI viser også, at der fortsat er vækst i antallet af medarbejdere med en anden lang, videregående uddannelse, end som ingeniør. Her er branchen vokset med cirka 150 medarbejdere til 2.132 – og det er vel at mærke samtidigt med, at virksomhederne har skåret ned på deres administrative stab og andre back end-funktioner.

– Vi ser en øget tendens til, at vores medlemsvirksomheder opruster på områder, der ligger uden for de områder der betragtes som ”klassiske ingeniørdiscipliner”. Særligt er antallet af kandidater med en humanistisk uddannelse øget, udtaler Henrik Garver i meddelelse.

Han peger på, at det er tråd med en tedens til, at rådgiver- og ingeniørvirksomheder skal kunne levere et mere komplekst produkt, hvor andre faktorer end de polytekniske beregninger er en vigtig del af den komplette rådgivning.

– Eksempelvis i byudviklings- og klimasikringsprojekter er der mange andre forhold, end blot det gode tekniske projekt, der skal tænkes med. Og når man bygger eller renoverer en skole, bliver projekterne endnu bedre, hvis rådgivervirksomheden kan kombinere den dybe ingeniørfaglighed med viden om børn, undervisning og meget mere, forklarer Henrik Garver, og uddyber, at dette er en del af nøglen til den fortsatte vækst i branchen: 

– Vi ser, at de virksomheder, der har fremgang, har blik for, at projekterne typisk har flere stakeholders end blot den direkte kunde. Og at deres projekter også skal skabe værdi i en samfundskontekst. Det gælder når vi taler klimatilpasningsprojekter, byudvikling, renovering eller nybyggeri – og det gælder når vi ser på naturgenopretningsprojekter, rent vand og sikkert spildevand eller på omstillingen af vores energiforsyning eller infrastrukturprojekter, forklarer han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141