23948sdkhjf

Top 10: De største byggerier i januar

Nyt statsligt kontorbyggeri med 2.000 arbejdspladser er januar måneds største igangsatte byggeprojekt. Læs mere og få listen over de største byggerier her.
I samarbejde med Byggefakta sætter Building Supply fokus på landets største byggeprojekter. I dag præsenterer vi de 10 største igangsatte byggerier i januar 2015 med særligt fokus på Bygningsstyrelsens nye kontorhus i København.

Et konsortium med aalborgensiske A. Enggaard A/S som totalentreprenør løb med kontrakten , da Bygningsstyrelsen i 2014 udbød et 41.000 kvadratmeter stort kontorbyggeri mellem Kalvebod Brygge og Carsten Niebuhrs Gade.

Det var forventet, at byggeriet ville gå i gang i efteråret 2015. Men arbejdet med lokalplanen trak ud, og derfor har håndværkerne først fundet vej til byggepladsen på denne side af årsskiftet. Den forventede ibrugtagning er af samme årsag skubbet fra medio 2018 til ultimo 2018/primo 2019.

- Processen har taget længere tid end ventet, men nu er vi i gang, og det officielle første spadestik tages onsdag i denne uge, fortæller projektleder Njal Olsen fra Bygningsstyrelsen.

Sikrer en klar sammenhæng
Milliardprojektet på Kalvebod Brygge skal huse både Trafik- og Byggestyrelsen, Vejdirektoratet, Energistyrelsen og Banedanmark. Byggeriet er Bygningsstyrelsens seneste i en efterhånden længere række af OPP-projekter, der startede med Rigsarkivet i slutningen af 00'erne.

Dengang var kendskabet til OPP relativt begrænset. Siden fulgte en stribe retsbygninger og politistationer, og i dag er erfaringsgrundlaget anderledes solidt. De mange OPP-projekter har bekræftet Bygningsstyrelsen i, at OPP-modellen har klare styrker, der gør den til et reelt, og i visse tilfælde bedre, alternativ til de mere traditionelle udbudsformer.

- Modellen sikrer en klar sammenhæng mellem design, anlæg og drift. Vores opfattelse er, at der i OPP-projekter ofte vælges løsninger af en højere kvalitet, idet de langvarige efterfølgende driftsperioder også tages i betragtning. Det kan gøre anlægsfasen dyrere, men merudgiften tjenes ind i driftsfasen. Den private finansiering er et incitament for den private leverandør til at overholde budgettet og blive færdig til tiden. Det er alt sammen med til at give os som udbyder en større sikkerhed for, at der leveres som aftalt i forhold til tid, økonomi og kvalitet, siger Njal Olsen.

Han tilføjer, at denne sikkerhed naturligvis er noget, som de private leverandører tager sig betalt for. Derfor er det centralt, at man forud for ethvert projekt overvejer, om OPP er den mest fordelagtige løsning i et totaløkonomisk perspektiv.

Den efterhånden omfattende historik med OPP gør Bygningsstyrelsen i stand til at håndtere større og større projekter. Det statslige kontorknudepunkt på Kalvebod Brygge er således også det hidtil største med en samlet kontraktsum på knap to milliarder kroner.

Kunsten at identificere risici
Ifølge Njal Olsen er mange projekter OPP-egnede, men ikke alle. Afgørende er blandt andet, at det kan lade sig gøre at identificere risici, som er mulige for markedet at håndtere og dermed prissætte. Det er én af årsagerne til, at Bygningsstyrelsen endnu ikke har anvendt OPP-modellen til laboratorietungt universitetsbyggeri. Disse projekter omfatter typisk en højere grad af særinstallationer med et større behov for løbende moderniseringer og udskiftninger, som kan være vanskeligt på forhånd at estimere omfanget af.

Netop placeringen af risici var et centralt tema i forbindelse med, at byggeriet på Kalvebod Brygge blev genudbudt. Det oprindelige udbud blev annulleret, fordi E. Pihl & Søn gik konkurs , og da projektet blev genudbudt, var materialet ændret på to væsentlige punkter.

Dels forpligtede Bygningsstyrelsen sig til at overtage byggeriet efter kontraktens udløb, såfremt OPP-selskabet på dette tidspunkt måtte ønske at sælge, dels at påtage sig hele risikoen for eventuelt forurenet jord på grunden, såfremt de faktiske forhold viste sig at være anderledes, end hvad der med rette kunne forventes.

Disse ændringer var med til at skærpe markedets interesse, og i december 2014 indgik Bygningsstyrelsen OPP-kontrakt med A. Enggaard og Nordea Pension i konkurrence med tre andre teams.

OPP-teamet, der har Arkitema og Moe som rådgivere, blev i januar 2016 udvidet med endnu en deltager, idet Caverion er blevet tildelt kontrakten som ansvarlig for alle tekniske installationer på en 20-årig driftsaftale. Denne kontrakt har alene en værdi af 600 millioner kroner.



Kontorhus på Kalvebod Brygge

Projekttype: Nybyggeri
Areal: 61.000 m² (heraf 20.000 m² kælder
Byggesum: 1.000 mio. kr. (estimeret)
Bestiller: Bygningsstyrelsen
OPP-leverandør: A. Enggaard A/S
Investor: Nordea Pension Ejendomsselskab A/S
Totalentreprenør: A. Enggaard A/S
Arkitekt: Arkitema Architects KS
Ingeniør: Moe A/S
Stadie: Byggeplads etableret
Byggeperiode: Januar 2016 - ultimo 2018/primo 2019
Adresse: Carsten Niebuhrs Gade 43, 1560 København V

Artiklen er en del af temaet De største byggerier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141