23948sdkhjf

Organisationer: Offentlig udbudsmodel udsulter rådgivere

FRI og Danske Ark kritiserer udbudsmodellen Konkurrencepræget Dialog for at være så dyr for arkitekter og ingeniører, at de i perioder med lavkonjunktur helt må opgive at være med.
Udbudsmodellen Konkurrencepræget Dialog - den såkaldte "KD-model" - er udviklet med henblik på at gøre løsningsforslag til offentlige byggeprojekter mere kreative og innovative, men på sigt risikerer modellen at få den stik modsatte effekt.

Sådan lyder kritikken fra rådgiver-organisationerne FRI og Danske Ark. Her mener man, at der mangler procedurer for, hvordan de deltagende rådgivere bliver udskilt samt regler for, hvordan idéer honoreres.

På nuværende tidspunkt risikerer arkitekter og ingeniører nemlig at levere kreative idéer og teknisk rådgivning til de offentlige bygherrer uden at få en krone i betaling:

- Selv store ingeniørvirksomheder tænker sig grundigt om, inden de kaster måske 10 mio. kroner ind i en dialog om et projekt, hvor det er tvivlsomt, om der i sidste ende kommer en opgave ud af det, siger FRI-direktør Henrik Garver til Børsen.

Christian Lerche fra Danske Ark fortæller, at det mest grelle eksempel, som han har set, var en sag, hvor deltagerne skulle lægge et såkaldt dispositionsforslag:

- Det svarer til omkring 25 % af det samlede arbejde i en arkitektopgave, siger han og vurderer, at de offentlige bygherrer på sigt vil få svært ved at hente rådgivning, fordi KD-modellen indsnævrer deltagerfeltet, når færre har råd til at være med.

Kilde: Børsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109