23948sdkhjf

Metopos udfordrer den traditionelle masterplan

Tegnestuen har udviklet metoden "mental byomdannelse", der tilbyder en mere uforudsigelig tilgang til byudvikling. Metoden har vakt interesse hos flere kommuner.
Danmarks igangværende transformation fra industrination til vidensamfund har de senere år skabt et boom i udviklingen af nye byområder – især langs byernes havnefronter.

Der er bygget nye kontordomiciler og boliger med stor vægt på æstetik, men fra flere sider er kommuner og developere blevet kritiseret for, at områderne mangler liv og identitet:

- Den generelle kritik af de gamle masterplaner er, at de bygger på en forståelse af byudvikling som en kontrollerbar størrelse, hvor alle faktorer kan analyseres og herefter planlægges. Virkeligheden viser sig langt mere kompleks. Masterplaner er et vigtigt styringsredskab, og vi udarbejder mange af slagsen. Men i nogle situationer kan der være brug for at tilføje dem en dimension af uforudsigelighed eller et ’mulighedsrum’, forklarer Anne Mette Boye, der er en af tre partnere hos Metopos By- og Landskabsarkitekter.

Byudvikling på en anden måde – mental byomdannelse
Kritikken er på det seneste taget til i styrke, fordi finanskrisen har gjort de i forvejen langstrakte udviklingsperioder endnu længere. Det efterlader store områder tomme og øde, og derfor kan der være brug for en anden tilgang til byudviklingen end den, som de traditionelle masterplaner tilbyder.

En sådan tilgang har tegnestuen Metopos givet et bud på i en ny publikation, som er udgivet i samarbejde med Aalborg Kommune for Inderigs- og Socialministeriet. Her har tegnestuen udviklet metoden ”Mental byomdannelse”, der handler om at undersøge et steds potentialer og igangsætte en ny anvendelse for området. Derigennem opbygges en ny identitet, som kan øge værdien af området:

- Projektet fokuserer på muligheden for at iscenesætte byens overskudsrum ‘mens vi venter’. Ved at informere byens borgere om stedets kvaliteter og udviklingspotentialer og ved at lade det kreative miljø indtage området, fremtidssikres stedet mod kedsommelighed. Samtidig kan grundværdien øges, fordi den bliver kendt og får identitet, forklarer partner Trine Skammelsen fra Metopos.

Platform4 – de kreatives legeplads
Publikationen bygger på to cases i Nibe og Aalborg, som Metopos har været med til at udarbejde.

Projektet i Aalborg tog sin begyndelse i 2007, hvor Metopos fik til opgave at udvikle en strategi til kommunens "udvikling af en videnby", der er led i en helhedsplan for omdannelse af industrigrunden Østre Havn.

I samarbejde med Aalborg Kommune og lokale aktører lykkedes det for Metopos at etablere en dialog med grundejeren A. Enggaard A/S. Enggaard kunne godt lide idéen og gik med til delvist at istandsætte og stille et pakhus på 3.000 m² gratis til rådighed i 4 år for en del af byens kreative kræfter, der til lejligheden stiftede foreningen Platform4.

Siden har Aalborg Universitet også etableret sig i Pakhuset, ligesom musikskolen og et par mindre iværksætter virksomheder har taget grundens bygninger i brug. Projektet på Østre Havn er således med til at give det forfaldne byområde et liv og en identitet, som sandsynligvis ikke ville være opstået i en traditionel byudviklingsproces.

Stor interesse
Anne Mette Boye fortæller, at de trykte eksemplarer af "Mental byomdannelse" nærmest er revet væk, og derfor er et nyt oplag netop nu på vej i trykken.

Succes-projekterne i Aalborg og Nibe har også ført til, at Metopos er gået i dialog med en række kommuner om lignende projekter.

Blandt andet er tegnestuen i gang med at iværksætte en række midlertidige byrumsomdannelser i Midtjylland. Målet er at eksemplificere, hvordan bæredygtig byudvikling kan bidrage positiv til bylivet:

- Det er en slags forprojekt for det, der skal ske på sigt. I et andet projekt, et nyt naturskønt boligområde i Kongsdal ved Mariager Fjord, skal vi til foråret i gang med at ’byggemodne’ grunden sammen med de lokale borgere. Det kommer til at ske ved at etablere landart og beplantning forud for husene, slutter Anne Mette Bøje.

Find hele publikationen på www.ism.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143