23948sdkhjf

Danmarks første DGNB-certificerede renovering er i mål

Nordjysk projekt giver værdifuld erfaring om bæredygtighed i renoveringsprojekter.

Med Lund & Staun som totalentreprenør har Danmark fået sit første DGNB-certificerede renovering.

Botilbuddet Sødisbakke i udkanten af Mariager by, godt 15 kilometer øst for Hobro, har modtaget DGNB Sølv for et projekt, hvor botilbuddets Bygning C på 3.130 kvadratmeter er blevet renoveret og udvidet med 354 kvadratmeter.

Den nyrenoverede bygning blev taget i brug i efteråret, og efter en periode med indsamling af dokumentation, kom DGNB-certificeringen i hus i sidste uge.

Scorede maksimum på byggepladsen
Lund & Staun har tidligere opført et DGNB-certificeret sundhedshus i Pandrup, nord for Aalborg. Men da der denne gang var tale om et renoveringsprojekt, gik det nordjyske byggefirma til opgaven med forventningen om en både udfordrende og lærerig byggeproces.

- Vi var lidt spændte på at skulle i gang med en DGNB-certificeret renovering, fordi materialer og konstruktioner ikke kan styres på samme måde som ved nybyggeri. En af nøglerne var at tage udgangspunkt i noget af det, vi netop kan styre – nemlig byggepladsen, fortæller medejer og entreprisechef Henrik Staun med henvisning til, at det lykkedes at opnå maksimumscore på netop pladsens indretning:

 - Vi lavede en byggepladsplan med områder til affaldssortering og hyrede et firma til at håndtere byggeaffald i fraktioner. Vi satte også dokumentationen i system, så eksempelvis fotoregistrering af affald og støvsugning blev en del af den løbende kvalitetssikring. Samtidig havde vi et koncept for omdeling af information til naboerne, forklarer Henrik Staun.

En vigtig reference for kommende renoveringsprojekter
Projektet på Sødisbakke har Lund & Staun udført i samarbejde med Arkinord og Rambøll. Sidstnævnte har både været rådgivende ingeniør og DGNB-auditor.

Ifølge auditøren på projektet, Gitte Gylling Hammershøj Olesen, viser processen, at man ikke skal være bange for at tale om bæredygtighed i renoveringsprojekter. Hun er overbevist om, at Sødisbakke bliver en vigtig reference for kommende renoveringsprojekter:

- De tekniske aspekter når måske ikke samme niveau som nybyggeri. Men i stedet ligger fokus på bæredygtige tiltag inden for det sociale, funktionelle, miljømæssige, totaløkonomiske og procesmæssige, siger Gitte Gylling Hammershøj Olesen.

Bygning C er oprindeligt opført i 1959 og siden ombygget i 1986. Foruden selve renoveringen har Lund & Staun udvidet bygningen med en ekstra etage og en tilbygning.

Det er Lund & Stauns andet DGNB-projekt, og det nordjyske har allerede et tredje på vej. Det er i Aalborg, hvor en 700 kvadratmeter stor børnehave opføres i den tidligere forlystelseshave, Karolinelund. Målet er her at opnå DGNB Platin.

Artiklen er en del af temaet Bæredygtigt byggeri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.118