23948sdkhjf

BR10 i praksis

Forskere fra Statens Byggeforskningsinstitut har udarbejdet en anvisning, der forklarer det nye bygningsreglement og hjælper virksomhederne til at opfylde bestemmelserne.
Arkitekter og ingeniører har stor mulighed for selv at udforme konkrete løsninger til byggeprojekter, fordi bygningsreglementet i høj grad stiller funktionsbaserede krav frem for specifikke detailkrav.

Det har dog samtidig øget behovet for at forklare, hvordan reglementets bestemmelser kan omsættes til praksis.

Derfor indledte Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) i 2008 et samarbejde med Erhvervs og Byggestyrelsen omkring en anvisning, der forklarede bestemmelserne i BR08.

Et godt sted at begynde
Det arbejde fortsætter nu med det nye BR10, hvor SBi netop har udgivet den tilhørende ”SBi-anvisning 230, Anvisning om Bygningsreglement 2010”:

- SBi's anvisning om bygningsreglementet er et godt sted at begynde, når man skal udforme et byggeprojekt, fordi den i direkte tilknytning til lovteksten enten anviser løsningsforslag eller henviser til andre informationskilder, hvor man kan finde løsninger til at opfylde bygningsreglementets krav, forklarer seniorforsker Ernst Jan de Place Hansen.

Han har været fagredaktør på anvisningen, hvor en lang række af SBi's forskere, men også eksterne branchefolk, har bidraget til indholdet.

Størst ændring vedrørende energi
De største ændringer fra BR08 til BR10 drejer sig om at forbedre bygningers energieffektivitet.

Kravene til nye bygningers energiramme er generelt skærpet med 25 %, og samtidig introduceres den nye "klasse 2015" inden for lavenergibyggeri. Den er i første omgang frivillig, men kan blive krav allerede i dag gennem lokalplaner.

Desuden stilles der skærpede krav til efterisolering, bl.a. i forbindelse med udskiftning af tag og til energieffektiviteten ved udskiftning af vinduer.

Nye regler
I BR10 betegnes vinduers energieffektivitet desuden på en ny måde med værdien ”Eref”, der tager højde for både isoleringsevne (U-værdi) og varmetilskud fra solen (g-værdi). Med BR10 indføres desuden en række komponentkrav, som skal overholdes i forbindelse med energirenovering.

Derudover er der indført en regel om, at energirenovering i forbindelse med ombygning skal være fugtteknisk forsvarlig. SBi-anvisning 230 indeholder anvisninger til, hvordan dette krav kan håndteres.

Øgede krav til installationer
De nye krav til energieffektivitet medfører også, at der i erhvervsbygninger stilles krav til lyskilders virkningsgrad og om anvendelse af bevægelsesmeldere.

Derudover er der blandt andet indført krav til energimæssig ydeevne af varmepumper, ligesom der på ventilationsområdet er indført krav om varmegenindvinding ved mekanisk ventilation.

I daginstitutioner og undervisningslokaler skal ventilation fremover styres efter et maksimalt CO2-indhold.

Radon og formaldehyd
På indeklimaområdet er der sket skærpelser vedrørende grænseværdier for sundhedsskadelige stoffer.

Den tidligere anbefaling om et maksimalt radonindhold i nybyggeri er i BR10 ændret til et krav, og niveauet er samtidig halveret fra 200 til 100 Bq/m3.

For eksisterende byggeri er der fortsat tale om en anbefaling, men niveauet for, hvornår det anbefales at foretage foranstaltninger, er ligeledes halveret.

Bestemmelsen om formaldehyd er udvidet til at gælde alle byggevarer, der indeholder formaldehydafgivende stoffer.

Mød forfatterne
SBi oplyser, at anvisning 230 henvender sig til alle professionelle parter i byggeriet, særligt projekterende og kommunale byggesagsbehandlere.

Anvisningen har samme kapitelstruktur som BR10, og den er bl.a. tilgængelig i en onlineudgave på www.anvisninger.dk .

I forlængelse af udgivelsen afholder SBi en række seminarer om den nye anvisning, hvor man kan møde nogle af anvisningens forfattere og få svar på spørgsmål om BR10. Seminarerne foregår forskellige steder i landet. Se en opdateret liste på www.sbi.dk .
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096