23948sdkhjf

Her er Shanghais nye hybridbibliotek

Schmidt Hammer Lassen fejrer første spadestik med frigivelsen af nye, flotte visualiseringer

Schmidt Hammer Lassen har afsløret nye visualiseringer til Shanghai East Library. Arkitektvirksomheden vandt i 2016 en flerfaset international konkurrence om at designe det nye bibliotek, der er beliggende ved siden af Century Park i den østlige del af byen. Projektet gik officielt i gang 27. september med første spadestik.

Det 115.000m2 store bibliotek er beliggende i Pudong distriktet, et område af byen som er kendt for sin ikoniske skyline, og bliver placeret i umiddelbar nærhed af Century Park, som er den største park i byen spredt over 140 hektar.

Med et stigende antal besøgende var behovet for et nyt offentligt bibliotek overhængende; det kommende Shanghai East Library vil betjene 4 millioner besøgende om året, tilbyde mere end 1.200 foredrag og aktiviteter samt være hjem for 4,8 millioner bøger.

Fremtidens bibliotek
Projektet er tænkt som et enkeltstående monolitisk objekt, der svæver over træerne i parken. Hovedvolumen af biblioteket svæver over to pavilloner, der skal huse et rum til forestillinger med plads til 1.000 tilskuere, udstillings- og events rum og et dedikeret børnebibliotek, hvor alle rum vil åbne op mod en række anlagte torve og haver.

- Bygherren havde en vision for biblioteket - fremtidens bibliotek skulle være et rum til inspiration, til læring, til udveksling og til skabelse. Gennem designprocessen har vi fulgt de samme mål og overbevisninger, hvor vi ønskede at skabe en bygning, der fokuserede på mennesker og skabe rum, der er forbundne og inkluderende. Målet er at skabe en bygning, der føles som et andet hjem for borgerne i Shanghai, siger Chris Hardie, Partner i Schmidt Hammer Lassen.

- Et moderne bibliotek er ikke kun et sted til opbevaring og udlån af forskellige materialer, det er også et sted at være, et sted for social interaktion og et sted at blive inspireret og overrasket. Svaret på disse forandringer og udfordringer er, hvad vi kalder et skift fra "samling til samlingssted". Biblioteker er ikke kun passive samlinger, men pulserende institutioner der forbinder brugere med viden, erfaringer, innovation og ikke mindst med deres medborgere, tilføjede han.

Det nye bibliotek er organiseret omkring et stort centralt atrium i form af tre forskudte læsesale, der åbner op og danner forbindelse til forskellige dele af biblioteket og forskellige kontekstuelle dele af byen fra Century Park mod øst, en ny bibliotekspark mod syd og byen mod nord og vest.

Klart glas skaber sammenhæng med omgivelserne
Bibliotekets volumen er udskåret og drejet for at reflektere den omgivende park og himmel, med en gennemgående facade af klart, isolerende og mønstret glas. Glaspartierne er arrangeret i vandrette bånd af forskellig gennemsigtighed, hvilket giver bygningen et udseende som en stribet sten med mange lag.

Klart glas giver brugerne uhindret udsigt over det omkringliggende parklandskab og bybilledet, mens områder af halvgennemsigtigt glas og isoleret glas vil styre dagslysindtag, samtidig med at lyset kan trænge dybt ind i bygningsplanen.

Ud over de åbne markedspladser og et centralt atrium for udforskning af nye samlinger, udstillinger og arrangementer, vil der være en række åbne læsesteder langs hver facade, der gør det muligt for lånere at danne visuelle forbindelser til deres by fra forskellige punkter inden for bibliotekets rum.

Hybridbibliotek
- Designet er orienteret mod mennesker, åbent og fleksibelt, miljøvenligt og sammenkoblet. Når projektet er afsluttet, vil det opfylde alle folks krav til funktioner i et epokegørende offentligt bibliotek, sagde Chen Chao, kurator for Shanghai Library.

Den nye bygning vil være et hybridbibliotek, hvor læsere kan nyde både papir og digital læsning. Det vil være inkluderende, intelligent og innovativt med fem hovedfunktioner - et ressourcecenter, et vidensudvekslingscenter, et teknologisk oplevelsescenter, en tænketank og en international kommunikationsplatform.

- At skabe en bygning af denne størrelse er en enorm udfordring. Kompleksiteten af programmerede rum, der kræves i et nyt moderne bibliotek som dette, går langt ud over at være et simpelt arkiv til fysiske bøger. Som vi altid tror på et nyt moderne bibliotek skal være, forestiller vi os, at dette bliver en "dagligstue" for Shanghais borgere, som giver dem ny læring og kulturelle oplevelser samt binder dem tættere sammen med deres egen by og verden, afslutter Chris Hardie.

Biblioteket forventes afsluttet og klar til at åbne i 2020.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125