23948sdkhjf

SHL vinder 23.000 svenske kvadratmeter med tre etagers krone på toppen

En smeltedigel for forskning, innovation og co-working inden for life science. Sådan lyder visionen for en nye campus i Stockholm, CampusF, som Schmidt Hammer Lassen Architects har fået til opgave at forme.

”Et elegant forslag, der lykkes i kunsten at skabe sin egen identitet og tilføjelse til Hagastadens byfront, uden at dominere omgivelserne,” lyder juryens begrundelse bag vindervalget ifølge en pressemeddelelse.

Med ambitionen om at være blandt verdens førende inden for life science, har Hagastaden allerede en høj koncentration af videnskabsbaserede forsknings-, uddannelsesinstitutioner og iværksættere.

Området Hagastaden har allerede en høj koncentration af videnskabsbaserede forsknings-, uddannelsesinstitutioner og iværksættere, og skal frem mod 2030 udvikles til en sammenhængende bydel med en blanding af boliger og arbejdspladser, hvor CampusF indgår.

CampusF bliver en klynge, hvor forskere og studerende bor og arbejder side om side, og hvor små start-ups søger hen for at udveksle og skabe ny viden sammen med mere etablerede virksomheder.

Konkurrencearealet, som er berørt af den internationale parallelkonkurrence, udgør 23.011 kvm. Bygherre er NF Projektering och Förvaltning AB. I projektet arbejder Schmidt Hammer Lassen sammen med svenske BAU, mens landskabsarkitekt er Masu Planning

Tagetage og -terrasse i tre niveauer

Den nye campus opføres i et af Nordeuropas tætteste infrastrukturelle områder, og bygningen skal derfor danne støjvold mod motorvej og jernbaneskinner i baghaven. Bygnings-volumen er placeret rundt om tre atrier, der sikrer dagslys helt ind i kernen af bygningen. Dermed er der mulighed for at indrette flere stillearbejdszoner væk fra motorvejen, men som fortsat lever op til kravene om gode dagslysforhold, fremgår det af pressemeddelelsen, som fortsætter: Gruppearbejdszoner, med større tolerance for støj, etableres derimod ud mod på motorvejen. Træ er blevet brugt som et gennemgående byggemateriale i projektet.

Selve bygningen samler campusfunktioner under ét tag ved at stable dem i lag. Fra grønne uderum er der adgang til bygningens overdækkede fællesrum, en træstruktur navngivet ”Orangeriet”, der snor sig gennem bygningen.

– Som kronen på værket, løfter bygningens tagetage og -terrasse sig i tre niveauer hen mod området Hagastaden for at integrere bygningen i den eksisterende byplan samt skabe optimale udsigtsforhold, skriver arkitekterne om øverste niveau, hvor der kan afholdes konferencer, eller indrettes bar og/eller restaurant.

Baggrund Sammen med Stockholm City og Strategic Architecture udbød Vectura Ejendom i slutningen af 2021 en pa-rallelkonkurrence om opførelsen af en ny life science campus i Hagastaden, Stockholm. 

I parallelopdraget om den nye life science campus i Hagastaden, Stockholm deltog - udover Schmidt Hammer Lassen Architects - 3XN og Kanozi Arkitekter.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125