23948sdkhjf

Når skrald bliver til nye huse

Miljøministeren fik upcyclede byggematerialer med hjem, da han debatterede skrald med arkitekterne Anders Lendager og Kasper Guldager på Building Green.

To af landets førende arkitekter inden for bæredygtigt genanvendelse, Anders Lendager og Kasper Guldager, udgjorde sammen med miljøminister Esben Lunde Larsen panelet, da Arkitektforeningen og Danske Arkitektvirksomheder inviterede til debat under overskriften ”Hit med Skraldet”.

Afsættet for debatten var genbrug af affald i byggeriet og upcycling af materialer, som ifølge Anders Lendager er ved at udvikle sig til en regulær økonomi:

- Det hedder ikke længere cirkulær økologi. Det hedder cirkulær økonomi. Det betyder, at der er forretning i det her. Der er arbejdspladser, og dermed er der en politisk dagsorden. Det kan vi mærke hos bygherrerne, hvor ønsket om at gøre en forskel virkelig er til stede. Det har bare altid kostet mere. Nu står vi over for et meget enkelt valg: Vi kan lave bæredygtigt byggeri til den samme pris, som vi ellers bygger for, sagde Anders Lendager.

Ekstremt vigtigt med tilskud
Flere barrierer skal dog ryddes af vejen, før branchen når op på den store cirkulære klinge.

En af udfordringerne bliver at finde ud af, hvordan de nye, upcyclede materialer skal vurderes og klassificeres. Noget andet bliver at skabe de økonomiske rammer, der skal til for at sætte skub i udviklingen:

- Det er ekstremt vigtigt, at vi får tilskud til at skabe den her udvikling. Det betyder ikke, at alle byggerier skal bæres igennem på hænder og fødder. Men tilskud til at skabe en udvikling, der peger fremad, betyder ekstremt meget. Danmark er et af de førende lande inden for cirkulær økonomi. Det skal vi brede ud, sagde Anders Lendager.

Et sammenskudsgilde af nationens tomme bygninger
Anders Lendager havde selv to eksempler med på, hvordan upcycling af materialer kan skabe mere cirkulær økonomi i byggeriet.

Det ene var et facadeelement bestående af murværk fra gamle danske bygninger – alle med det til fælles, at der i sin tid anvendt så meget cement, at stenene ikke kan adskilles fra hinanden.

Derfor har Lendager Group fundet på at skære de gamle facade op i klodser og montere dem på beton, som anvendes i boligbyggeriet ”Ressourcerækkerne” i Københavns Ørestad.

- Vi bruger en del af Carlsbergs gamle bygninger, noget kommer fra Aarhus og noget fra Aalborg, så det er lidt et sammenskudsgilde af nationens tomme bygninger, sagde Anders Lendager.

Det andet eksempel var det nye Pelican Self Storage på Amager, der er et af verdens første byggerier i genbrugsbeton.

- Her har vi lavet en cirkulær byggeplads. Vi har brugt alt det gamle beton og støbt den nye bygning ’on site’ af den gamle bygning, fortalte Anders Lendager.

Nedrivningspulje kan komme i spil
Skal gammelt beton i fremtiden blive til andet end vejfyld, er der brug for en helt anden tilgang til nedrivning, hvilket miljøministeren erklærede sig åben for at se nærmere på:

- Vi har en nedrivningspulje, som regeringen giver penge til, og som omsættes af landets kommuner. I dag er genanvendelighed ikke et parameter for at få del i den pulje. Det kan man jo overveje at indføre, sagde Esben Lunde Larsen, der understregede, at regeringen vil arbejde målrettet på at få mere cirkulær økonomi ind i byggeriet:

- I forhold til affaldshåndtering har Danmark gået foran i mange år, men når det gælder bygningsdelen, har det ikke fyldt ret meget. Det har vi et klart ønske om, at det skal gøre, sagde ministeren.

Artiklen er en del af temaet Building Green København 2017.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094