23948sdkhjf

- For et par år siden var jeg aldrig blevet inviteret til at tale på Building Green

Fortidens fejltagelser taler for sig selv.

Mange steder i landet står 1960’ernes og 70’ernes boligbyggeri som eksempler på projekter, der har haft fatale konsekvenser for det sociale liv.

Gode og dårlige eksempler på social bæredygtighed

Boligområdet Rosenhøj i Viby, Aarhus:
- Her er der tale om en omdannelse, der fungerer på mange planer. Der er tænkt i forskelligartede bygninger, som er lagt strategisk for at gøre op med de store og kedelige græsarealer. Der er nogle klare gård- og gaderum, der lægger op til socialt liv, siger Niels Bjørn. 

Ørestad i København:
- De første byggerier i Ørestad har været en fortsættelse af 70’ernes principper om bygge alt for stort og vinkelret. Nu begynder man heldigvis at bygge på en fin måde derude. De har hørt kritikken og forsøger at rette op på det ved at bygge ud fra nogle andre byplanlægningsmæssige principper, siger Niels Bjørn.

Mens fejltagelserne fortsætter med at ske den dag i dag, peger tendensen dog i en ny retning. Flere har fået øjnene op for, at social bæredygtighed giver god mening på både et socialt og samfundsmæssigt plan.

- Der er helt klart sket et gennembrud de sidste par år, men vi har stadig den udfordring, at det er sværere at definere, hvad social bæredygtighed er for en størrelse. Med den miljømæssige bæredygtighed kan vi meget nemmere finde nogle regler om, hvad der er rigtigt og forkert. I det sociale aspekt er vi nødt til at kigge på, hvad der fungerer for det enkelte projekt. Der er ikke de samme universelle do’s and don’ts.

Sådan lyder det fra Niels Bjørn, formand for Tænketanken Urban, der arbejder for at udbrede og skabe viden om, hvordan det fysiske miljø, mennesker og samfund virker sammen.

Opgør med 70’erne
Bæredygtighed i byggeriet handler nemlig om mere end grønne materialer og økonomisk ansvarlighed. Det handler også om at tage hensyn til det sociale miljø og bygge på måder, der fremmer positive menneskelige relationer.

- Hvis vi skaber nogle socialt bæredygtige miljøer, har vi også en chance for at skabe et bedre samfund. Heldigvis er der allerede et opgør i gang mod 70’er-tankegangen, men nogle taler stadig for de gamle dogmer, og har måske svært ved at erkende, at de har slået fejl, forklarer Niels Bjørn.

Ud over formandsskabet i tænketanken rådgiver han også om social bæredygtighed i eget bureau.

Social bæredygtighed på Building Green
Niels Bjørn taler på Building Green i Aarhus den 18. april 2018 kl. 12.45.

- For et par år siden, var jeg aldrig blevet inviteret til at tale på Building Green. Nu kommer der heldigvis mere og mere fokus på, hvad social bæredygtighed kan gøre for os som mennesker og samfund.

Se mere om messen Artiklen er en del af temaet Building Green Aarhus 2018.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125