23948sdkhjf

Efter 15 år: Nu får kornet sit eget hus

Prisvindende norsk arkitekt står bag det markante byggeri. Mandag var der første spadestik.

På en kornmark ved bager- og kornvirksomheden Aurion, godt syv kilometer syd for Hjørring, vil et nyt formidlingscenter omkring årsskiftet 2019/20 slå dørene op.

Kornets Hus bliver en arkitektonisk perle, tegnet af Reiulf Ramstad Arkitekter, og vil på 520 kvadratmeter formidle sanselige oplevelser, inspiration og viden om menneskets vigtigste råvare op gennem historien: Korn.

- Danmark er både et stort landbrugsland og en af arkitekturens absolutte sværvægtsnationer. Så at få lov til at sætte det arkitektoniske aftryk på et videns- og inspirationscenter om dansk landbrugs vigtigste afgrøde er naturligvis en kæmpemæssig ære og mulighed for os, siger arkitekt Reiulf Ramstad.

Hans tegnestue hører til blandt Norges mest anerkendte og har blandt andet flere gange været nomineret til Mies van der Rohe Award. Kornets Hus er Reiulf Ramstad Arkitekter første projekt i Danmark.

Næsten uvirkeligt
Forud for det første spadestik – der ganske symbolsk blev taget i et par sække spelt – er gået 15 år med forarbejde. For projektets idémand, produktionsdirektør Jørgen Ussing Larsen fra Aurion, var mandag den 19. juni 2018 derfor en ganske særlig dag.

- Der er gået en rum tid, og derfor er det næsten uvirkeligt, at drømmen nu bliver en realitet med opbakning fra de forskellige fonde. Jeg glæder mig i den grad nu til at opleve huset færdigt, udstillingerne installeret, duften af godt brød brede sig og gæsterne træde ind og gøre huset levende, siger han.

26 millioner kroner er der de seneste år blevet indsamlet og bevilget til husets etablering i regi af Fonden Kornets Hus, og for nylig blev der indgået kontrakt med frederikshavnske Trigon, der er valgt som totalentreprenør.

Yderområdernes potentialer
Kornets Hus sætter fokus på korn som råvare i sund ernæring og fortæller samtidig om kornets historiske, samfundsmæssige og kulturelle betydning. Ud over kursuslokaler vil huset rumme involverende formidlingsaktiviteter, skoletjeneste, bageri, køkken og café med butik.

Arealerne uden om huset vil også blive inddraget i centrets aktiviteter og formidling. Først og fremmest vil de besøgende opleve et inspirerende miljø og mødested, hvor de selv kan få lov at bage, hygge og udveksle erfaring og tips med vidende fagfolk.

- Fødevarer og turisme er to af yderområdernes største potentialer for positiv udvikling. Kornets Hus arbejder med netop de potentialer. Det er positivt, at Kornets Hus også har så stærk lokal forankring – det er helt afgørende for at få succes og bidrage til vækst og udvikling i Nordjylland, siger programchef Stine Lea Jacobi fra Realdania, der bidrager med 12,6 millioner kroner til projektet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141