23948sdkhjf

17.000 kvm A. Enggaard-projekt klar i Aalborg

Beboerne er tæt på at være færdigindflyttet i Havnehusene på Østre Havn i Aalborg.

Byggeriet er opført af A. Enggaard A/S med Sangberg som arkitekt på 2. og 3. etape - de sidste to etaper - der sammenlagt består af 221 lejeboliger samt tilhørende erhvervsarealer.

Havnehusene er en del af masterplanen for Østre Havn, som bygger videre på områdets fortid som industrihavn. Kulturhistorien, de tidligere høje silobygninger og kontakten til Limfjorden danner udgangspunkt for en nyfortolkning og udvikling. Målet er en kompakt, bilfri bydel med et godt boligmiljø og respekt for historien.

- Det er altid interessant at videreudvikle et historisk område, hvor man på én og samme tid skal respektere fortiden og skabe noget nyt, siger Marie-Louise Rooijackers Mejlholm, associeret partner hos Sangberg, i en pressemeddelelse.

Havnehusene (Etape 2 og 3)

Bygherre: A. Enggaard A/S

Arkitekt: Sangberg i samarbejde med Polyform og Werk

Bygherrerådgiver og udlejer: Deas 

Investor: PFA

Ingeniør: Niras

Sted: Østre Havn, Aalborg

Tidspunkt: 2013 – 2019

Areal: 17.000 kvm / 221 boliger

 

Masterplan for Østre Havn

Bygherre: A. Enggaard A/S

Arkitekt: Sangberg i samarbejde med Polyform og Werk

Ingeniør: Niras

Sted: Østre Havn, Aalborg

Tidspunkt: 2013 – igangværende

Areal: 160.000 kvm

- Vores farve- og materialevalg er blot en måde at sammenkoble fortid og nutid på, ligesom tiltag som kalkhaven også er en direkte reference til områdets tidligere kalkproduktion, samtidig med at den har en social funktion, uddyber hun.  

Byggeri med respekt for historien
Anden etape af Havnehusene består blandt andet af et 13-etagers højt, hvidt boligtårn, der er en reference til de høje kornsiloer, der tidligere lå i området. Bygningen er formgivet som en blanding af et tårn og en karré med bygningshøjder mellem fire-13 etager, der snor sig omkring et gårdrum, og kombinerer hermed det bedste fra begge bygningstyper.

Resultatet er en skulpturel bygning med gode dagslysforhold og store, fælles tagterrasser, altangange og gårdrum, der skaber rammer for møder mellem beboerne.

Bygningens form og facader er designet, så alle beboere sikres de bedst mulige dagslysforhold. Dette gøres blandt andet ved at forskyde højderne og variere vinduesstørrelserne alt efter hvor meget dagslys, der falder på facaden.  

Tredje og sidste etape af Havnehusene ligger på hjørnet af Nyhavnsgade og Østre Havnegade. Bygningen er en viderefortolkning af den traditionelle boligkarré, hvor den nordøstlige del forskydes to etager opad for at skabe naturlig adgang til underetagens dagligvarebutik.

Resultatet er flere boliger med udsigt over Limfjorden, samtidig med at den løftede bygningsdel beskytter det indre gårdrum mod havnens rå klima. Bygningsformen sikrer optimalt dagslys og skaber læ i det indre gårdrum og på tagterrassen. Sammen med altangangene til de kompakte boliger skaber gårdrummet og tagterrassen rammerne for fællesskabet mellem beboerne.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093