23948sdkhjf

Se billederne: Danske rammer om Den Internationale Olympiske Komité

3XN står bag den spektakulære kontorbygning, som har de højeste certificeringer inden for LEED, samt schweiziske Minergie og SNBS

Olympic House, Den Internationale Olympiske Komités (IOC) nye hovedsæde åbner denne weekend.

Danske 3XN har designet den spektakulære bygning, som ligger i naturskønne omgivelser i Parc Louis Bourget i Lausanne i Schweiz. Den danske tegnestue vandt konkurrencen tilbage i 2014 efter en international arkitekturkonkurrence, der kørte over to faser, og hvor 114 tegnestuer viste interesse for at komme. 

Et byggeri i bevægelse
Med den nye bygning er det ambitionen at samle IOCs 500 medarbejdere, der har været fordelt over fire forskellige adresser i Lausanne, under ét tag. 

Et centralt træk i designet er udformningen af facaden. Med sin dynamiske, bølgende form ser bygningen anderledes ud fra forskellige vinkler, og symbolisere en atlet i bevægelse. 

Den centrale Unity-trappe i bygningens hjerte refererer til de ikoniske olympiske ringe. Trappen rejser sig i bygningens fulde højde, hvor den forbinder de fem etager gennem et centralt atrium. 

Fokus på bæredygtighed og fleksibilitet
Olympic House, som udelukkende er finansieret med private midler, skal også tjene som et godt eksempel indenfor bæredygtighed. Det har ført til, at bygningen nu er kåret som en af de mest bæredygtige kontorbygninger i verden med de højeste certificeringer inden for LEED, samt schweiziske Minergie og SNBS. Olympic House er det første byggeri, der opnår alle tre certificeringer. 

Projektet er designet til at være bæredygtigt både i bygningsfasen og den daglige drift. Der er især lagt vægt på at minimere forbruget af energi og vand, reducere affaldsmængden og integrere byggeriet i landskabet. Bygningen benytter overvejende vedvarende energi, mens intelligente løsninger, varmegenindvindingssystemer og en avanceret klimaskærm sikrer en effektiv brug af energi. 

Solceller hjælper med at forsyne bygningen med elektricitet, og er placeret, så de understreger tagets design. Vandbesparende sanitet og opsamling af regnvand reducerer bygningens vandforbrug markant, ligesom vand fra Geneve-søen bruges til at opvarme og afkøle bygningen via varmevekslere og varmepumper. 

Mere end 95 procent af materialerne fra de tidligere administrationsbygninger er blevet genanvendt i Olympic House. Derudover er materialer valgt med stor omhu for at sikre et godt indeklima af hensyn til brugernes trivsel og minimal udledning af forurenende stoffer.

Artiklen er en del af temaet Video & billedserier.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125