23948sdkhjf

Fjernkøl i fire etaper: Med backup-køl fra en 30 meter dyb kridtsø

Fjernkøling fra Rørdal Kridtgrav ved Aalborg Portland gennem Aalborg Øst til den 170.000 kvadratmeter store hospitalsby ved Gistrup.

Direktør hos Aalborg Portland, Michael Lundgaard Thomsen, Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen, Regionsrådsformand i Region Nordjylland Ulla Astman og rådmand Lasse P.N. Olsen kunne i går, tirsdag, tage første spadestik til det 125 mio. kr. dyre fjernkøleanlæg, der skal forsyne Aalborgs nye supersygehus med køl.

Første etape af fire
Kort og godt skal der hentes køl op fra bunden af den 30 meter dybe kridtsø ved Aalborg Portland. Det sendes via en varmeveksler over på det kredsløb, der skal fragte det kolde vand via en 3,6 kilometer lang transmissionsledning til det lukkede kredsløb på hospitalet.

Her skal kølingen anvendes til patientstuer, personale- og kliniske faciliteter samt medicinsk udstyr og erstatte normale eldrevne køleanlæg.

Anlægget er et stort og kompliceret projekt, hvorfor Aalborg Forsyning har valgt at udbyde opgaven i fire entrepriser.

- Det var første etape vi tog første spadestik til i går. Det drejer sig om distributionsnettet på hospitalsgrunden. Det er på 3,3 kilometer i to spor, fortæller projektleder Michael Sandager fra Aalborg Forsyning.

Her i første etape er det Logstor, der skal levere rørene, mens Designsmeden står for svejsning og sammenføjninger. Aabybro Entreprenørforretning graver kanalerne til de mange kølerør.

Midlertidigt anlæg og back-up
Arbejdet med distributionsnettet kommer til at foregå fra august til januar i 2020, hvor den første køl skal leveres til hospitalet.

Den opmærksomme læser tænker jo så nok: Hvordan i alverden kan man levere køl, når hverken transmissionsledning til og fra kridtsøen og de resterende anlæg er etableret?

- Vi laver et midlertidigt anlæg, som skal levere køl, og som man kan køre opstart af udstyr og test på, fortæller Michael Sandager.

Anlægget på sygehuset består af to rørsystemer. Det ene fungerer som back-up, hvis det andet ryger.

- Køl kan betyde forskellen på liv og død. Derfor kører vi med redundans. Det betyder vi har back-up for de kritiske komponenter, så vi altid kan levere køl, siger Michael Sandager

Ledningsarbejde i Aalborg Øst
Med første etape godt i vej kan Aalborg Forsyning gå i gang med at færdiggøre de tre udbud, der skal ligge til grund for de tre sidste etaper.

- Vi er ved at projektere på det ledningsanlæg, der skal løbe gennem Aalborg Øst. Det er lidt vanskeligt, da der er mange hensyn at tage, og det skal helst foregå til så lidt gene for borgerne som muligt, fortæller Michael Sandager om det 3,6 kilometer lange anlæg, der skal løbe fra kridtsøen til hospitalsbyen.

Der er allerede tegnet kontrakt med Logstor om levering af rørerne, mens det resterende arbejde - som at lægge rørerne og udføre sammenføjninger - sendes i udbud til november.

Michael Sandager forventer, at man går i gang med det endelige anlægsarbejde i foråret 2020.

Kølecentralen i Hospitalsbyen
En tredje etape af det omfattende projekt er kølecentralen, som skal etableres ved hospitalet.

Den bliver på 800 kvadratmeter og skal indeholde distributionspumper og varmepumper. Helt nøjagtigt hvor mange pumper – af den ene eller anden slags - der er tale om, vil Michael Sandager lade være op til leverandøren.

- Der skal være 1,5 MW kølekapacitet og 2 MW varmekapacitet. Hvordan det skrues sammen lægges ud til leverandøren. Vi skal bare have den teknisk bedste løsning, siger han.

Aalborg Forsyning er i øjeblikket ved at projektere kølecentralen og sender den i udbud sidst på året. Selve arbejdet med opførelsen vil gå i gang i maj næste år.

Søvekslersatation og 4 grader koldt vand
Den sidste del af opgaven bliver bygningen ved Aalborg Portlands kridtsø.

Søvekslerstationen, som kommer til at indeholde en dyb kælder, da søen ligger lavt i niveau i forhold til omgivelserne, og bygningen skal bygges ind i skrænten ved Øster Uttrup Vej. 

Her skal pumper hive det 4-12 grader kolde vand ud fra søens bund. Via en varmeveksler bruges kulden fra søen til at køle vandet i det rørsystem, der løber til og fra kølecentralen på sygehuset. Det eneste der tilføres søen er varme, når vandet sendes retur til overfladen af søen. 

Det hele foregår i to seperate kredsløb. Vandet fra søen sendes ikke til hospitalsbyen.

- Vandet der sendes til hospitalet er behandlet vand, ligesom fjernvarmevand, som indeholder korrosionsbeskyttelse og er blødgjort, så rørerne ikke korroderer eller blokerer til af for eksempel kalkaflejringer. Vandet til køl af sygehuset afleveres med 12 grader og returneres ved 18 grader fra sygehusets køleforbrugere. De to systemer er adskilte via en varmeveksler, forklarer Michael Sandager.

Ligesom de andre etaper sendes denne i udbud senere på året og lige som med kølecentralen påbegyndes det arbejde i maj 2020.

Hele det store fjernkøleanlæg skal stå klar til drift 1. juni 2021.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126