23948sdkhjf

Arkitema-opkøb løfter Cowi

Ét projekt koster på indtjeningssiden

Cowi kan se tilbage på et første halvår af 2019, hvor omsætningen er steget med 183 mio. kr. til 3.343 mio. kr. Det skyldes ikke mindst det strategiske opkøb af Arkitema Architects, der har åbnet nye muligheder og ført til nye fælles opgaver for cirka 125 mio. kr. Det skriver rådgivervirksomheden i en pressemeddelelse. 

- Når vi kombinerer vores kompetencer, står vi stærkt i markedet. I Danmark er vi nu den største aktør inden for byggeri, og også i Norge og Sverige begynder vi at se effekten af vores samarbejde, siger Cowis administrerende direktør, Lars-Peter Søbye, i meddelelsen. 

Arkitema var i de første af årets måneder ramt af en generel lav efterspørgsel inden for boligbyggeri i Danmark og Sverige, men i de seneste måneder er der kommet gang i markedet, og Cowi og Arkitema har vundet flere nye projekter sammen, eksempelvis fase to af udvidelsen og renoveringen af Nykøbing Falster Hospital. 

Ét projekt koster på indtjeningssiden
På indtjeningssiden er Cowi ikke nået i mål, og det skyldes i høj grad ét stort infrastrukturprojekt i Mellemøsten: King Abdul Aziz Road (KAAR) i Saudi Arabien.

Ifølge Lars-Peter Søbye er projektet blevet ændret flere gange undervejs, og betalinger udsat eller reduceret i forhold til det aftalte. Derfor er nu foretage en hensættelse på projektet, som kommer til at påvirke Cowis samlede resultat for 2019.

Cowi /S
mio. kr. H1 2019 (inkl. Arkitema) H1 2018 (ekskl. Arkitema)
Nettoomsætning 3.343 3.160
Resultat af primær drift (EBIT) 12 154
Periodens resultat før skat 18 152
Periodens resultat 12 99
Balancesum 3.972 3.503
Egenkapital 1.228 1.246
Antal ansatte pr. 30. juni 7.227 6.675
Regnskabsperioden blev afsluttet 30.06.2019.

Udviklingen i det arabiske projektet får topchefen til at slå en tyk streg under behovet for at fastholde det geografiske markedsfokus:

- Vi deltager i projekter i over 100 lande, men vores strategi er at være særligt stærkt til stede i Skandinavien inden for vores kernesektorer. 80 procent af vores forretning er i dag forankret hér. Derudover satser vi på Storbritannien og Nordamerika, hvor vi er særligt stærke inden for infrastruktur. Og så afprøver vi mulighederne i Østasien, siger Lars-Peter Søbye. 

- Vi vil stadig gå efter store projekter på globalt plan, som ligger inden for specialistområder, hvor vi er blandt de bedste i verden, primært broer, tunneller, marine anlæg, affaldshåndtering og vindkraft, tilføjer han.

De kommende år vil Cowi fokusere endnu mere på de stabile og forudsigelige markeder.

Stabil er de internationale makroøkonomiske udsigter bestemt ikke med Brexit, handelskrig og lavere europæisk vækst. Lars-Peter Søbye knytter dog en vis optimisme til, at politiske klimaambitioner vil føre til konkrete handlinger - og dermed forretningsmuligheder for rådgiverkoncernen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125