23948sdkhjf

Æstetikken går hånd i hånd med funktionalitet, kedler og rørføringer

- Funktionerne bestemmer bygningsformen.

Så enkelt kan det siges.

Det er sådan, tegnestuen Arkikon griber opgaven an, hver gang stregerne til et helt nyt varmeværk skal slås.

Og dem er det efterhånden blevet til en del af.

Lige fra Aabybro i nord, hvor bygningen tilfører det flade landskab noget markant og skulpturelt, over Kjellerup i Midtjylland, hvor det tyve meter høje anlæg står som en markant bygning i landskabet uden at blive dominerende, til SK Forsynings nye – og prisvindende – anlæg i Korsør, hvor teknikken pakkes ind i et blødere, svævende materiale i form af trælameller.

Æstetik og funktion i processen
Selvom det kan siges kort, så er det ikke nogen nem one-size-fits-all-opgave at designe fremtidens varmeværker. Og det bliver det heller aldrig – uanset hvor mange gange man har prøvet det.

Hos Arkikon er der dog et par elementer, der altid går igen. Funktionalitet og æstetik. Og det at komme helt ind under huden på kunden.

- Vi vil gerne være med i processen så tidligt som muligt. Vi forstår teknikken og hvordan flow’et er i et varmeværk, og det tegner vi efter, siger CEO og partner i Arkikon, Thomas Enevold.

I den første fase af byggeprocessen er det dog ikke æstetikken, der indtager den vigtigste plads. Det må vente til senere.

- Vi starter ikke med at snakke bygninger, mon om kundens forretning og de behov, de har. Det er netop derfor vi gerne vil være med fra start, siger Thomas Enevold.

Fra hulter-til-bulter til masterplaner
Når Arkikon slår de første streger til et varmeværk, er det altså med udgangspunkt i maskinerne og de ønsker kunden måtte have til teknikken – og ikke uvæsentligt: i at kunne sende brændslet den mest optimale vej gennem værket.

Selvom kunden værdsætter den fælles forståelsesramme, det skaber, at arkitekterne hos Arkikon ikke er teknologiforskrækkede, så kan det ikke desto mindre være lidt af en opgave, at få kunden til at anse en overordnet masterplan – indretningen af værket om man vil – og æstetik, som væsentlige parametre.

- Vi kan gøre noget ved funktionaliteten. På gamle værker står anlæggene ofte hulter til bulter. Det bærer præg af knopskydninger og mangel på plads. Der er nærmest stoppet maskiner ind, hvor der er plads, siger Thomas Enevold.

I de situationer skal Arkikon overbevise kunden om at det kræver en gennemtænkt masterplan, hvor hele grunden, bygningen, kedelanlægget, rørføringer og funktionalitet alle udgør små dele af det store hele.

Hvor alle facetter er tænkt ind og taget højde for. Både for at opnå en bedre arbejdsgang for de ansatte, men også for at sikre et bedre flow i varmeproduktionen.

- Ofte ser de det ikke selv, siger Thomas Enevold.

Folkene på de aldrende værker har nemlig vænnet sig til at skulle dukke hovedet eller trække maven ind i det forhindringsløb, det efterhånden er blevet at bevæge sig gennem varmeværket, hvor anlæg ad åre er føjet til og koblet af.

Det lykkes dog langt hen ad vejen at få trumfet masterplaner igennem – men når de første streger skal slås fremtidssikrer Arkikon lidt – så man slipper for flere forhindringsløb i fremtiden.

- I dag bygger vi altid, så der er plads til udvidelser, siger arkitekt Johan Grimsæth, der har tegnet en stor del af Arkikons varmeværker.

En fornemmelse for æstetik
Teknikken, maskinerne og funktionaliteten er afgørende elementer i forbindelse med designet af et varmeværk, men æstetikken må man ikke give køb på.

Heller ikke selvom det indimellem kan være svært at overbevise de teknologi-glade kunder om, at et anlæg også skal være pænt.

Det gælder om at skabe en indpakning, som understøtter samspillet mellem anlægget, maskiner, mennesker og omgivelserne.

På SK Forsynings nyeste værk pryder trælameller bygningen, mens en yderskærm i guld-anoiseret strækmetal pakker Brønderslev Kraftvarmeværk ind.

Hos Brønderslev Forsyning var man ekstremt fokuseret på arkitekturen, da man stod og skulle bygge nyt. Det udvendige skulle understøtte den unikke sammensætning af de teknologier, der er inde på værket – kombinationen af koncentreret solvarme, træflis og et ORC-anlæg.

Resultatet fornægter sig ikke.

Det er lykkedes at pakke den noget uensartede bygning med fem forskellige byggehøjder fra kedelbygningens 26 meter til værkstedets seks meter ind og skabe en overgang til byen og landskabet. Give et helhedsindtryk af byggeriet og en lethed til bygningen.

Og helt uden at gå på kompromis med funktionalitet og teknik.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094