23948sdkhjf

VVS-firmas varmepumpeløsning opvarmer EnergiMidt

Kjellerup VVS står bag en helt særlig varmepumpeinstallation i EnergiMidts nye lavenergidomicil. Varmepumpen sørger for, at varmen fra serverrummet i kælderen ledes over i bygningens varmesystem. Fordi bygningen er tæt som en termokande, er varmen fra serverrummet, belysningen, pc’erne og medarbejdernes kroppe rigeligt til at opvarme de 4.000 kvadratmeter.
Artiklen er skrevet af Karin Wain og er tidligere bragt i oktober-udgaven af branchemagasinet Dansk VSS.

Der er ikke megen varme for Silkeborgs gråspurve at hygge sig ved omkring EnergiMidts bygning.

Det topmoderne hovedsæde er nemlig en lavenergibygning udført efter alle kunstens regler med maksimalt fokus på tæthed og optimal udnyttelse af de energikilder, der findes i bygningen.

– Bygningen kan sammenlignes med en termokande. Den er bygget efter devisen, at det er nemmere og billigere at holde varmen ude end at lede den væk, siger energirådgiver hos EnergiMidt Thomas Busk Rohde.

Det indebærer op til 350 mm isolering i vægge og op til 500 mm på loftet og giver et langt mindre varmebehov end i traditionelle bygninger. Det har fået teknikerne hos EnergiMidt til at udtænke en smart løsning: Den overskydende varme fra serverrummet i kælderen, der ellers traditionelt sendes ud i det fri til de fjerede kræ, bruges i stedet til at opvarme bygningen.

Resultatet er en bygning, der er 100 % selvforsynende med varme.

– Det enestående ved løsningen er, at den giver en unik mulighed for at løse et køle- og varmebehov samtidig. Det er den samme eleffekt, som bruges til at køle serverrummet og opvarme huset, siger Martin Raaby Skou, som er energirådgiver hos Energi-Midt.

Kræver vist volumen
Løsningen kan ikke anvendes i en hvilken som helst kontorbygning, men kræver et konstant energiforbrug af en vis størrelse, for eksempel en veludbygget serverpark. Sådan en har EnergiMidt, der ud over at forsyne det midtjyske med energi, leverer bredbånd til sine kunder.

– Det er ikke mange steder, man har et så stort kølebehov, at det samtidig kan opfylde behovet for varme og varmt brugsvand. Men mindre kan også gøre det, når blot der er et kølebehov året rundt. Så kommer løsningen til at virke som et værdifuldt tilskud til varmen, siger Thomas Busk Rohde, der sammen med Martin Raaby Skou har fingrene helt nede i driften af bygningen.

Traditionelt udstyres serverrum med et stort køleanlæg, der sikrer, at serverne ikke overopheder. Køleanlægget kræver et stort energiforbrug, som afgiver en mængde varme, der traditionelt ledes direkte ud i det blå.

Hos EnergiMidt er serverrummet bygget op af de mest energieffektive komponenter og indrettet på den mest energieffektive måde, hvor den kolde og varme luft holdes adskilt. I stedet for et stort køleanlæg, der holder temperaturen i hele lokalet nede, fungerer det ristklædte gulv som en stor ventilationskanal, der blæser kold luft ind på forsiden af serverne. Den varme luft, der findes på bagsiden af serverne, ledes via en varmepumpeinstallation over i radiatorerne og opvarmer på den måde hele bygningen i stedet for blot at blive lukket ud i det blå.

Kompliceret løsning
Installationsvirksomheden Kjellerup VVS Service A/S er dybt involveret i løsningen i EnergiMidts lavenergidomicil, som blev taget i brug i sommeren 2010.

Virksomheden har stået for den omfattende vvs-entreprise og leveret rørinstallationer for vand, varme og køling, stået for forsyningen til ventilationsanlægget, tilsluttet varmepumper og lavet en mængde blik og kobberinddækninger på facaden.

– Det er på installationssiden en meget teknisk krævende opgave, fordi der er så mange forskellige komponenter, der skal kunne arbejde sammen over varmevekslere. Det er virkelig indviklet og ikke noget, landsbysmeden lige laver på en eftermiddag, siger Claus Egholm, der er medejer af Kjellerup VVS Service A/S, som beskæftiger 25 mand.

Installationsvirksomheden har været med fra ganske tidligt i byggeprocessen og hjulpet ingeniører og EnergiMidts teknikere med at optimere anlægget.

– Det skal foregå ved rigtig tæt samarbejde, for meget kan gå galt i så kompliceret en løsning. Man skal holde tungen lige i munden, tage det seriøst og sikre sig, at man har dygtige montører, der ved, hvad de har med at gøre, siger Claus Egholm.

Øget efterspørgsel
Kjellerup VVS trækker på erfaring fra en lignende løsning i Energi Viborgs hovedsæde, og selv om den slags ikke egner sig for alle og enhver, forventer Claus Egholm øget interesse fra kunder, der ønsker at genanvende den energi, der allerede findes i bygningen.

– Har man et energiforbrug i bygningen, kan man lige så godt udnytte den overskydende varme. Før har det bare fosset ud fra store køletårne på taget, og det er da en dårlig ide. Især i disse tider, hvor energien bliver dyrere og dyrere og ingen ved, hvor priserne ender, siger Claus Egholm.

På det private marked vinder varmepumperne mere og mere indpas, og Claus Egholm oplever, at de i stigende grad udkonkurrerer biobrændselsanlæg med for eksempel træpiller, der kræver påfyldning og langt mere vedligehold end varmepumpeinstallationen.

En løsning som den, EnergiMidt har valgt, er dyrere at etablere, men til gengæld billigere at drive end den traditionelle køleløsning.

– Det er klart, at vælger man et traditionelt anlæg med et par blandingssløjfer til ventilation og varme frem for en topmoderne installation, hvor alting arbejder sammen, så er det billigere. Har man at gøre med et stort kontorbyggeri, så er den komplicerede løsning naturligvis dyrere her og nu, men der er til gengæld årligt rigtig mange penge at spare på driften. Så den ekstra investering, det moderne anlæg koster, er hurtigt tjent hjem, siger Claus Egholm.

Kilde: Tekniq

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094