Ny bydel med 600 boliger: - Vi gør det ikke som vi plejer, men vi gør det rigtigt
Første del af den nye bydel Eriksborg i udkanten af Silkeborg er godt på vej.
Laban Arkitekter har som totalrådgiver fingrene ned i første etape af det omfattende område. I sin helhed er der 600 boliger i denne del, som grundejerne Gitte og Peter Thomsen samt eksterne investorer står bag.
Tegnestuen i Silkeborg har anmodet Silkeborg Kommune om at starte arbejdet med rammelokalplan samt udarbejde lokalplan for to af delområderne, der udgør cirka 100 boliger, fortæller Henrik Kamp Ditlev, arkitekt m.a.a. og partner i Laban Arkitekter, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Eriksborg kort
Eriksborg-bydelen, som etableres mellem Gødvad og Grauballe, kommer efter planen til at omfatter cirka 3.800 nye boliger med plads til 7.000 nye borgere.
Hertil kommer i første omgang også et bycentrum med dagligvarebutikker samt et erhvervsområde.
– Vi formoder, at vi fra næste år er vi klar til at gå i jorden, tilføjer han.
Investorerne får ikke frie tøjler
Laban Arkitekter har formet området i det kuperede terræn, så det er opdelt i en række storparceller. Her skal ikke være række på række af ens huse. Alt bliver underlagt de overordnede rammer efter krav fra grundejer, så investorerne får ikke frie tøjler.
I alle storparcellerne skal der bygges mange forskellige boligtyper så som punkthuse, klyngehuse og gårdhuse. Boligtyperne er samtidig designet til at kunne indpasses i det kuperede landskab frem for at man flader alt ud.
– Det er derfor, det er så vildt det her, siger Henrik Kamp Ditlev.
– Vi gør det ikke som vi plejer, men vi gør det rigtigt
Centralt i udviklingen af området er også nærhed til den vilde natur og skov, som kommer til at fremstå mere naturligt end de lange, lige rækker af træer der kendetegner plantager rundet om i landet. Og i denne første del af Eriksborg går man også længere – eller tættere – end den kommunale strukturplans krav om maksimalt 500 meter til et grønt område i den nye bydel.
10 af de i alt 48 hektar er udlagt til skov. Grundejeren tager del i finansieringen og går i gang med plantning så snart det er muligt. Hermed kommer fremtidige beboere i området til at bo i små nicher med grønt og mellem bræmmer af skov. Samtidig plantes vilde blomstersorter mellem og helt frem til husene, hvilket både skal være habitat for insekter og inspirere beboerne.
Med blik for alle elementer i og krav til udbygningen er Henrik Kamp Ditlev derfor ikke er bange for at kalde området for et foregangsprojekt.
– Vi gør det ikke som vi plejer, men vi gør det rigtigt, lyder det.
Han er heller ikke sen til at rose grundejeren og kommunen for at bakke op om ambitionerne og turde. Deres støtte er en forudsætning for, at rammer og krav kan føres ud i livet. Men han tager også gerne ansvaret for ”det rigtige” på sin arkitekt-kappe
– Grundsten for godt byggeri er at arkitekten skal tilbage i førersædet. Det er ikke længere tilfældet i Danmark, konstaterer Henrik Kamp Ditlev.