23948sdkhjf

Randers vedtager byens største udviklingsprojekt nogensinde

Efter flere års forarbejde har Randers Byråd nu vedtaget en udviklingsplan for Flodbyen Randers, som åbner for en helt ny bydel med 335.500 kvm bebyggelse og plads til 7-8000 indbyggere i den centrale del af Randers. Det oplyser Randers kommune i en pressemeddelelse. 

Projektet, der tidligere gik under navnet ”Byen til Vandet”, er det største byudviklingsprojekt i Randers Kommunes historie, og det vil også sikre Randers By mod fremtidige oversvømmelser og løse væsentlige udfordringer med infrastrukturen. 

–  Vi trækker naturen med helt ind i byen, bygger i en skala der passer til Randers og kobler byudviklingen med klimatilpasning og infrastruktur. Der skal være lys, luft og adgang for alle til vandet, og udviklingsplanen viser retningen for, hvad vi sammen med investorer og udviklere vil bringe fra skrivebordet til virkeligheden, siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune, og tilføjer, at kommunen allerede er i dialog med private investorer. 

Udviklingsplanen for Flodbyen Randers er udarbejdet i tæt samarbejde med C.F. Møller Architects, RED Cushman & Wakefield og Colliers International.

Pengene skulle passe 

Randers Kommune forventer at investere op mod 700 mio. kr. i byggemodning, byrum, fællesarealer, nye cykel- og gangforbindelser med mere over den samlede projektperiode. Projektøkonomien er ifølge kommunen samlet set i balance, da udgifterne bliver modsvaret af tilsvarende indtægter fra salg af byggeretter. 

Eneste økonomiske undtagelse er Klimabroen, der vil komme til at koste omkring 500 mio. kr. og som håndteres via en særskilt opsparing

59 hektar til byudvikling 

Udviklingsplanen for Flodbyen Randers er skabt på baggrund af flere års involvering af borgere og virksomheder, og processen er gennemført i tæt samarbejde med Realdania. 

Den endelige plan beskriver de overordnede principper for, hvordan det omkring 59 hektar store område ved Gudenåen og Randers Fjord kan bruges til attraktiv byudvikling. Visionen er at skabe en ny bydel hvor der skal være nærværende natur, en tilgængelig vandkant for alle, en varieret og forbundet by samt et mangfoldigt by- og hverdagsliv. 

Planen indeholder i alt cirka 335.500 kvm bebyggelse - primært boliger samt en mindre andel erhverv. 

De første aktiviteter starter nu 

Udviklingsplanen er opdelt i etaper og vil sætte retningen for byudviklingen i området i de kommende 40-50 år. Men allerede nu sættes gang i planlægningsarbejdet, så der i 2022 kan ses de første aktiviteter i området. Når de første boliger står klar til indflytning, vil de nye indbyggere komme til at bo midt i Gudenåens deltanatur. 

– Vi ønsker at udvikle en bæredygtig by, der rammer Randers og rykker byen op i ligaen med fokus på kvalitet i både bygninger og byrum. Derfor er et af de første skridt at udarbejde en kvalitetshåndbog, som sætter en tydelig retning i forhold til de byggerier, naturområder, trafikløsninger og byrum, som skal etableres, siger Christian Brøns, der er formand for udviklingsudvalget. 

Flodbyen Randers kan realiseres fordi Randers Havn flytter til en placering sydøst for Randers Fjord og efterlader arealer til byudviklingen. Kommunen har et tæt samarbejde med Randers Havn om overtagelse af havnearealerne i takt med, at havnevirksomhedernes lejekontrakter udløber frem mod 2036. 

Udviklingsplanen arbejder også med at forbedre infrastrukturen og sikre midtbyen mod oversvømmelser. En ny bro, Klimabroen, skal halvere trafikken på Randers Bro, som i dag bliver passeret af omkring 40.000 køretøjer i døgnet. Samtidig vil Klimabroen fungere som en del af beskyttelsen mod stormfloder. Ligeledes vil en godt seks kilometer lang højvandsbeskyttelse kaldet Klimabåndet fungere som klimabeskyttelse og samtidig skabe attraktive by- og naturområder.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14