23948sdkhjf

Træbyggeri kan skære 800.000 ton Co2

Fyrtårnsprojekter og præ-accepterede løsninger kan sætte skub i udbredelsen af træbyggeri i Danmark, og sker det, kan der skæres hundredtusindvis ton Co2 fra byggeriets udledning, viser en ny rapport fra Build, institut for byggeri, by og miljø ved Aalborg Universitet. 

Det skriver Aalborg Universitet i en pressemeddelelse. 

Rapporten ”Anvendelse af træ i byggeriet – Potentialer og barrierer” samler eksisterende viden om fordele og ulemper ved træbyggeri og gør status for omfanget af træbyggeri i Danmark. 

Som et led i kortlægningen er der lavet økonomiske modeller og livscyklusanalyser for træbyggeri i Danmark. Sammenholdt med viden fra konventionelt byggeri viser beregningerne, at klimaaftrykket fra dansk byggeri kan reduceres væsentligt ved at bygge flere huse i træ. 

– Vores beregninger viser, at hvis vi bygger 6310 boliger i 2030 som træbyggeri i stedet for konventionelt tungt byggeri kan vi i forhold til 2019 sparre 800 tusinde ton CO2, siger Torben Valdbjørn Rasmussen, seniorforsker, Build, i pressemeddelelsen. 

Flere barrierer 

Projektet ser på træ som et bæredygtigt byggemateriale, herunder egenskaber for træ og forskellige former for anvendelse af træ i byggeriet. I rapporten er der fokuseret på det opførte træbyggeri i Danmark inden for de seneste 10 år, og opgørelser over opført byggeri i denne periode er blevet undersøgt og databehandlet. 

Som en del af vidensindsamlingen er der gennemført en spørgeskemaundersøgelse, tre dialogmøder og fem interviews med nøglepersoner i byggebranchen. 

– Vores kvalitative undersøgelse viser, at der er en del oplevede barrierer fra branchen i forbindelse med blandt andet brand, lyd og udførelse. Vi vurderer dog, at disse barrierer kan overvindes med forskellige tiltag, som for eksempel at gennemføre transparente fyrtårnsprojekter og udviklingen af præ-accepterede løsninger, siger Torben Valdbjørn Rasmussen. 

Erfaringer fra andre lande 

Den indhentede viden sammenholdes i rapporten med de forhold, der er for træbyggeri i udvalgte lande som Finland, Østrig, Sverige, Tyskland, Norge og Canada, med et særligt fokus på Norden. Hermed vil man vurdere, hvordan markedet og udviklingen af træbyggeri i disse lande er, samt hvordan politiske initiativer så som handlingsplaner og ændringer af reguleringen, er anvendt for at fremme brugen af træ i de enkelte lande. 

Det vurderes at præ-accepterede løsninger og gode eksempler på træbyggeri er nødvendige for at fremme brugen. Disse kan tilvejebringes, ved at myndighederne vælger at gennemføre gennemsigtige fyrtårnsbyggerier i træ og dele viden om såvel de økonomiske, praktiske, design- og udførelsesmæssige erfaringer med byggebranchen. 

– Fyrtårnsprojekter kan anvendes som et virkemiddel til at udvikle innovative løsninger og derved være drivkraft til ny- og forskningsbasseret viden. Dette vil også kunne understøtte udviklingen af et uvildigt forsknings- og undervisningsmiljø inden for træ i Danmark, siger Torben Valdbjørn Rasmussen.

Du kan læse rapporten ”Anvendelse af træ i byggeriet - Potentialer og barrierer” på SBI’s hjemmeside.

Fakta om ”Anvendelse af træ i byggeriet - Potentialer og barrierer”

Rapporten er skrevet af: Torben V. Rasmussen, Birgit Rasmussen, Helle Vibeke Andersen, Harpa Birgisdottir, Jørgen Nielsen, Louise Jermiin, Maria Harrestrup, Tessa Kvist Hansen og Thomas Cornelius. 

Projektet er gennemført med afsæt i den grønne klimapulje – fremme af klimavenligt byggeri og med økonomisk støtte fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Artiklen er en del af temaet Træ i byggeriet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078